Najwyższa pora, aby na moim blogu pojawił się przepis na zupę
– tak pomyślałam, więc nie pozostało mi nic innego jak jakąś pyszną zupkę
ugotować. Zupa ogórkowa, jak wiadomo
jest smaczna i zdrowa- toteż na nią padł mój pierwszy wybór. Jeżeli lubicie
kwaskowate smaki, to zupa na pewno przypadnie Wam do gustu. Do tego, moja
wersja jest bardzo gęsta, przez co najadliwa i spokojnie może spełnić rolę nie
tylko pierwszego, ale i głównego dania obiadowego. Ile porcji mi wyszło to naprawdę ciężko
określić, ponieważ zależy to od głębokości talerza, ale jedno jest pewne:
wyszło jej duuużo tak od serca, w końcu mamy Walentynki :)
Zupa ogórkowa |
Składniki:
- ok. 5 ogórków kiszonych
- 2 szklanki soku z ogórków kiszonych (tym razem u mnie 3)
- mała porcja włoszczyzny (ewentualnie pół opakowania mrożonej)
- 5-7 ziemniaków ( zależnie od wielkości)
- cebula
- kostka bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietany kremówki
- łyżka mąki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz i sól
- majeranek
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę
obrać i pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać litr zimnej wody, włożyć
pokrojoną (lub mrożoną) włoszczyznę, ziemniaki, cebulę, ziela angielskie,
liście laurowe i kostkę bulionową. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W
trakcie gotowania, pokroić ogórki kiszone w pół plasterki i dodać do zupy
(jeśli ktoś woli, ogórki można też zetrzeć na tarce). Wlać sok z ogórków, wsypać majeranek oraz doprawić solą i
pieprzem. Zupę gotować jeszcze około 10
minut. Do kremówki dodać mąkę, dwie –
trzy łyżki zupy i wymieszać. Następnie tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i
rozprowadzić.
Zupa ogórkowa |
Jedna z moich ulubionych zup:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń