sobota, 5 lipca 2014

Orkiszowe naleśniki z truskawkami

Poniższy przepis to moja przeróbka zwykłych NALEŚNIKÓW, które uwielbiam. Wersja dietetyczna na słodko, ale bez cukru, w sam raz dla osób dbających o linię. Zamiast glutenu pszennego zawartego w zwykłej mące postawiłam na lepiej przyswajalny orkisz. Z pierwotnego przepisu na ciasto naleśnikowe pozbyłam się też laktozy zastępując mleko krowie migdałowym lub sojowym.

Orkiszowe naleśniki z truskawkami
Orkiszowe naleśniki wybornie smakują nawet z samą śmietanką, jednak według mnie najlepiej z owocami. I tu możecie dowolnie wybrać truskawki, maliny, jagody, co kto lubi :).

Orkiszowe naleśniki z truskawkami
Polecam również:

Przepis własny

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
  • 15 dag mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka migdałowego lub sojowego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta ksylitolu*
  • 25 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
  • masło do smażenia
  • ksylitolu* do posypania
  • kilka dużych truskawek
  • śmietanka sojowa
*ksylitolu – cukier brzozowy, można użyć zwykłego cukru, a do posypania cukru pudru

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i ksylitolem. Mleko połączyć z jajkami, następnie wlać do mąki i wymieszać dokładnie wszystkie składniki mikserem lub trzepaczką. Na koniec wlać chłodne, rozpuszczone masło i wmieszać w ciasto. Odstawić na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie usmażyć naleśniki z obu stron i odstawić do wystudzenia.

Naleśniki polać śmietanką, posypać przekrojonymi na pół truskawkami. W razie potrzeby oprószyć ksylitolem. Smacznego!


Orkiszowe naleśniki z truskawkami

Orkiszowe naleśniki z truskawkami
 
Orkiszowe naleśniki z truskawkami

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj