Poniższy przepis to moja przeróbka zwykłych NALEŚNIKÓW,
które uwielbiam. Wersja dietetyczna na słodko, ale bez cukru, w sam raz dla
osób dbających o linię. Zamiast glutenu pszennego zawartego w zwykłej mące
postawiłam na lepiej przyswajalny orkisz. Z pierwotnego przepisu na ciasto
naleśnikowe pozbyłam się też laktozy zastępując mleko krowie migdałowym lub
sojowym.
Orkiszowe naleśniki z truskawkami |
Przepis własny
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 15 dag mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 250 ml mleka migdałowego lub sojowego
- szczypta soli morskiej
- szczypta ksylitolu*
- 25 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
- masło do smażenia
- ksylitolu* do posypania
- kilka dużych truskawek
- śmietanka sojowa
*ksylitolu – cukier
brzozowy, można użyć zwykłego cukru, a do posypania cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą i ksylitolem. Mleko połączyć z
jajkami, następnie wlać do mąki i wymieszać dokładnie wszystkie składniki
mikserem lub trzepaczką. Na koniec wlać chłodne, rozpuszczone masło i wmieszać
w ciasto. Odstawić na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie usmażyć naleśniki
z obu stron i odstawić do wystudzenia.
Świetny pomysł na śniadanie ;).
OdpowiedzUsuń