wtorek, 3 grudnia 2013

Naleśniki – przepis podstawowy, uniwersalny

Ci, którzy śledzą mojego bloga to wiedzą, że jeśli chodzi o naleśniki to najbardziej smakują mi same, bez żadnego nadzienia, takie świeżo usmażone, jeszcze ciepłe. Prawdopodobnie wspominam o tym w każdym poście z przepisem na naleśniki, ponieważ naprawdę mam do nich słabość. Dotychczas prezentowałam Wam kilka propozycji naleśników z wytrawnym nadzieniem oraz na słodko. Dziś przepis podstawowy na samo ciasto. Wielokrotnie przeze mnie sprawdzony i wykorzystywany. To ciasto mimo, że zawiera szczyptę cukru doskonale pasuje do słonego nadzienia. Jeśli naleśniki podajemy na słodko np. z owocami, nie ma konieczności, aby mocniej dosładzać ciasto. Tak więc dzisiejszy przepis jest uniwersalny, a poniżej kilka propozycji podania:


Naleśniki

Składniki na 7 naleśników:
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 25 g rozpuszczonego, ostudzonego masła

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Jajka roztrzepać z mlekiem i zmiksować z suchymi składnikami. Na koniec wlać rozpuszczone masło i wmieszać w ciasto. Odstawić na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie usmażyć naleśniki. Na rozgrzanej patelni o średnicy ok. 20 cm rozpuścić odrobiną masła (każdorazowo przed kolejnym naleśnikiem), następnie wlać porcję ciasta (np. przy pomocy łyżki wazowej) i równomiernie rozprowadzić po patelni. Kiedy naleśnik zrumieni się od spodu, należy przekręcić go na drugą stronę (np. przy pomocy drewnianej łopatki) i smażyć jeszcze 15-20 sekund, po czym zsunąć na talerz. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionym nadzieniem.

Naleśniki
 
Naleśniki


4 komentarze:

  1. Uniwersalny przepis jest najlepszy: jak już mamy wprawę robimy je na wyczucie. Ja nie jadam już naleśników pszennych, tylko z mąki razowej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo dobry pomysł, też muszę takie zrobić :)

      Usuń
  2. Też lubię naleśniki same, bez nadzienia. Chyba nawet bardziej niż takie z farszem :) Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Naleśniki wyszły przepyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj