Strony

czwartek, 4 września 2014

Gryczane placki z owocami – bez glutenu, bez cukru

Te placki z malinami robiłam jeszcze w lipcu. Poszukując bezglutenowych przysmaków testuję różne mąki i akurat gryczana bardzo przypadła mi do gustu. Racuchy z poniższego przepisu możecie zrobić niemalże z dowolnymi owocami. Można wykorzystać jagody, borówki, czereśnie, truskawki, czy gruszki. Obecnie upodobałam sobie wersję z jabłkami. Obrany owoc kroję na niewielkie kawałki i obficie posypuję aromatycznym cynamonem. Mieszam z ciastem i smażę na złoto. Placki świetnie mi smakują z sojową śmietaną :)

Gryczane placki z owocami
Gryczane placki z owocami




Przepis własny 

Składniki na 12-17 placków:
- 150 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 -4 łyżki ksylitolu lub stewi
- 1 jajko
- 200 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- ulubione owoce (u mnie maliny)
- oliwa z oliwek do smażenia




Przygotowanie:

Mąkę gryczaną przesiać do miski. Dodać sodę oczyszczoną oraz ksylitol lub stewię i wymieszać. Jajko roztrzepać z mlekiem i wlać do mąki. Mieszać trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą. Na tym etapie można dodać owoce i delikatnie przemieszać. Maliny można również „wciskać” w ciasto już na patelni.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwę. Łyżką stołową nakładać porcje ciasta z malinami (lub samego ciasta, a następnie delikatnie wcisnąć owoce). Smażyć placki na złoto z obu stron na średnim ogniu. Następnie przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby obsiąkły z nadmiaru tłuszczu.  Podawać z sojową słodką śmietanką i owocami.

Smacznego!!!

Gryczane placki z owocami
 
Gryczane placki z owocami

piątek, 11 lipca 2014

Orkiszowe placki z cukinii

Poszukując dań odpowiednich w mojej diecie znalazłam na innym blogu placki z cukinii. Nie miałam akurat mąki jaglanej, więc wykorzystałam orkiszową. Placki robiłam pierwszy raz, a wyszły bardzo smaczne. Nawet nie wiedziałam, że to danie jest tak powszechnie znane i lubiane jak się okazało. W biurze kilka osób zaglądało mi w talerz wzdychając do cukiniowych placuszków. Następnym razem zrobię podwójną porcję :).

Orkiszowe placki z cukinii

Orkiszowe placki z cukinii
Źródło przepisu: quchniawege.blogspot.com (plus moje zmiany)



Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • cebula
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: oregano, bazylia, pietruszka, koperek, tymianek, sól morska, pieprz czarny
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowy


Przygotowanie:

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (starłam na tarce o małych oczkach). Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Jajka zmiksować na gładką masę. Dodać cebulę, czosnek, mąkę orkiszową i ziemniaczaną oraz przyprawy. Cukinię dokładnie odcisnąć z soku i dodać do pozostałych składników. Całość wymieszać.

Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię. Placki smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby obsiąkły z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!
 
Orkiszowe placki z cukinii

Orkiszowe placki z cukinii
 

sobota, 5 lipca 2014

Orkiszowe naleśniki z truskawkami

Poniższy przepis to moja przeróbka zwykłych NALEŚNIKÓW, które uwielbiam. Wersja dietetyczna na słodko, ale bez cukru, w sam raz dla osób dbających o linię. Zamiast glutenu pszennego zawartego w zwykłej mące postawiłam na lepiej przyswajalny orkisz. Z pierwotnego przepisu na ciasto naleśnikowe pozbyłam się też laktozy zastępując mleko krowie migdałowym lub sojowym.

Orkiszowe naleśniki z truskawkami
Orkiszowe naleśniki wybornie smakują nawet z samą śmietanką, jednak według mnie najlepiej z owocami. I tu możecie dowolnie wybrać truskawki, maliny, jagody, co kto lubi :).

Orkiszowe naleśniki z truskawkami
Polecam również:

Przepis własny

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
  • 15 dag mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka migdałowego lub sojowego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta ksylitolu*
  • 25 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
  • masło do smażenia
  • ksylitolu* do posypania
  • kilka dużych truskawek
  • śmietanka sojowa
*ksylitolu – cukier brzozowy, można użyć zwykłego cukru, a do posypania cukru pudru

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i ksylitolem. Mleko połączyć z jajkami, następnie wlać do mąki i wymieszać dokładnie wszystkie składniki mikserem lub trzepaczką. Na koniec wlać chłodne, rozpuszczone masło i wmieszać w ciasto. Odstawić na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie usmażyć naleśniki z obu stron i odstawić do wystudzenia.

Naleśniki polać śmietanką, posypać przekrojonymi na pół truskawkami. W razie potrzeby oprószyć ksylitolem. Smacznego!


Orkiszowe naleśniki z truskawkami

Orkiszowe naleśniki z truskawkami
 
Orkiszowe naleśniki z truskawkami

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Sałatka rozmaitości

Dzisiejsza sałatka to jedna z pierwszych sałatek jakie robiłam za czasów, kiedy w ogóle jeszcze nie gotowałam. Przepis pochodzi z bliżej nieokreślonego źródła internetowego – nawet nie ja go znalazłam. Nie pochwalam dodawania makaronu z zupki chińskiej, ale do tej sałatki mam po prostu sentyment i raz na jakiś czas robię ją dokładnie tak samo jak kilka lat temu. Nadałam jej nazwę „sałatka rozmaitości”, bo chyba nie znajdziecie u mnie na blogu drugiej z taką ilością różnych składników. Warzywa, jajka, szynka, ser, makaron… Ta przekąska jest dobrym pomysłem, kiedy spodziewacie się znajomych, bo wychodzi jej bardzo bardzo wielka micha!

Sałatka rozmaitości
Składniki:
  • makaron z jednej zupki chińskiej
  • mała kapusta pekińska
  • 6 jajek
  • długi ogórek
  • 2 pomidory
  • avokado
  • 10 dag szynki
  • 10 dag sera żółtego np. gouda
  • dymka
  • mały por
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sproszkowana ostra papryka (lub słodka)

Przygotowanie:

Rozkruszony makaron zalać w dużej misce ½ szklanki wrzącej wody (lub ciut więcej tak, żeby woda przykryła makaron). Przykryć i odstawić na kilka minut, aż makaron wchłonie wodę. Umyte liście kapusty pokroić w cienkie paski i dorzucić do makaronu. Jajka ugotować na twardo. Ogórek, pomidory, avokado, jajka, szynkę i ser pokroić w kostkę. Dymkę i pora zaś w talarki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawami. Smacznego!

Czas przygotowania: 50-60 minut
 
Sałatka rozmaitości
Sałatka rozmaitości

Sałatka rozmaitości

sobota, 14 czerwca 2014

Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami w śmietanowym sosie sojowym

Nie da się ukryć, że lubię makarony! W mojej diecie niestety zakazany jest gluten pszenny. Jednak nie ma takiej możliwości, aby to lub wykluczenie laktozy zatrzymało mnie przed gotowanie i spożywaniem ulubionych dań. Wymaga to nieco eksperymentów, ale można naprawdę można stworzyć bardzo fajne proste potrawy.

Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami

Orkisz jest źródłem m.in. wartościowego dla zdrowia kwasu linolenowego i błonnika pokarmowego. Co prawda zawiera również gluten, ale dużo lepiej przyswajalny niż pszenny. Zamiast kurczaka oczywiście wykorzystałam indyka :). Największy problem miałam ze śmietaną. Chciałam nawet zrezygnować z tego rodzaju sosu, ale w jednym z marketów (zawierającym w nazwie dwa męskie imiona) natknęłam się na śmietanę sojową. To „odkrycie” pozwoliło mi nie tylko na przygotowanie dzisiejszego dania, ale także mogłam wrócić do ulubionego deseru: truskawki ze słodką śmietaną (zamiast cukru – ksylitol). Śmietanka sojowa jest bardzo dobra. Nie widzę nawet większej różnicy między zwykłą, a taką. Polecam wszystkim, którzy nie mogą spożywać laktozy!

Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami

Przepis własny

Składniki na 2-3 porcje:
  • 10-12 dag makaronu orkiszowego wstążki
  • pół pęczka szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag mięsa z indyka (np. pierś) 
  • przyprawy do mięsa – ulubiony zestaw (u mnie: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, carry, kurkuma, bazylia, oregano, imbir) 
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 ml śmietany sojowej
  • garść startego sera parmezan lub grana padano

Przygotowanie:

Makaron ugotować al. dente wg. przepisu na opakowaniu. Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na trzy części. Gotować około 10 minut w osolonej wodzie (główki gotować 5 minut).
 
Mięso pokroić w kostkę i doprawić ulubionym zestawem przypraw. Czosnek drobno posiekać, zrumienić na oliwie. Następnie dodać indyka i podsmażyć. Wrzucić ugotowane szparagi, doprawić solą, pieprzem i zalać śmietanką sojową. Chwilę redukować płyn po czym dodać makaron i całość wymieszać. Nakładać na talerze, oprószyć startym serem i od razu podawać!

Smacznego!
 
Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami

Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami

niedziela, 8 czerwca 2014

Banana Bread

Chlebek bananowy, a dla mnie bardziej po prostu bananowe ciasto, bo chleb przypomina jedynie z wyglądu. Ponieważ banany dostępne są cały czas, banana bread to dobry pomysł na szybki i łatwy deser o każdej porze roku. Pomysł na upieczenie tego smakołyku wziął się od przekręcenia nazwy piwa „Banana Bear” na „Banana bread”. Osobnik spożywający alkohol na hasło „Banana bread” zareagował radośnie mówiąc, że przecież jest takie ciasto i chętnie by je zjadł. Cóż mi innego pozostawało jak nie upiec bananowy deser? W związku z moją dietą niestety nie kosztowałam tych słodkości w ilościach w jakich bym chciała. Właściwie ograniczyłam się tylko do spróbowania, jednak to wystarczy, abym mogła stwierdzić, że ciasto jest pyszne i poniższy przepis gorąco Wam polecam!

Banana Bread

Zobacz także:

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Składniki:
  • 3 lub 4 dojrzałe banany 
  • 1/3 szklanki roztopionego masła 
  • 3/4 szklanki cukru (lub mniej) 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

Banany obrać, wrzucić do większej miski, rozgnieść i wymieszać z roztopionym masłem. Następnie wmieszać cukier, roztrzepane jajko i wanilię. Mąkę wymieszać z sodą i solą i dodać do pozostałych składników. Całość wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (keksówki) o wymiarach 10 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 17 stopni przez 60 minut.

Uwaga: TUTAJ znajdziecie informacją jak skrócić dłuższą keksówkę do 20 cm na potrzeby upieczenia bananowego ciasta.

Banana Bread
Banana Bread
Banana Bread

wtorek, 3 czerwca 2014

Quiche brokułowy

Tarta brokułowa to bez wątpienia jedno z dań, do którego mam słabość. Ciasto francuskie, brokuł którego uwielbiam i serowy sos to idealne połączenie. Prosta, a jakże wspaniała potrawa! Dla urozmaicenia na spód tarty możecie dodać podsmażony czosnek z cebulką. Gorąco polecam!

Quiche brokułowy

Przepis własny

Składniki:
  • płat gotowego ciasta francuskiego
  • 1 brokuł
  • mały jogurt naturalny
  • 2 jajka
  • 150 g żółtego sera (np. gouda)
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ciastem francuskim wylepić okrągłą formę (np. tortownicę) o średnicy 24 cm (dno i dość wysokie boki). 

Brokuły podzielić na różyczki, opłukać i zblanszować przez ok. 3 minuty (włożyć do oso lego wrzątku). Następnie osączyć i ułożyć równomiernie na cieście. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z jogurtem naturalnym, jajkiem i przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalać brokuły.

Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 35-40 minut, do uzyskania ciemno złotego koloru.

Smacznego!!!

Quiche brokułowy

Quiche brokułowy
 
Quiche brokułowy

sobota, 31 maja 2014

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i bazylii

Dziś jedna z propozycji na wykorzystanie pysznego szparagowego PESTO, na które podawałam Wam przepis kilka dni temu. Samo Pesto ma tak doskonały, wyrazisty i niebanalny smak, że podanie go z makaronem to pewnik udanego obiadu!

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i bazylii

Inspiracja: magazyn „Kuchnia”

Składniki na 4 porcje:
  • 30 dag zielonych szparagów
  • 60 ml oliwy extra virgin
  • pół pęczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 filecików anchois
  • 40 g tartego sera parmezan lub grana padano
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 35-40 dag makaronu spaghetti (lub linguine, czy bucatini)

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut. Następnie wystudzić i pokroić na kawałki. Czosnek rozdrobnić.

Szparagi zmiksować blenderem z pozostałą oliwą, bazylią, czosnkiem, sokiem z cytryny, anchois oraz serem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotować al. dente wg przepisu na opakowaniu. Dodać do Pesto, wymieszać i przełożyć na talerze. Skropić oliwą, posypać serem, udekorować listkami bazylii i anchois.  

Smacznego!

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i bazylii
 
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i bazylii

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i bazylii

środa, 28 maja 2014

Zupa warzywna z kaszą jaglaną – Krem

Moja koleżanka A. zaproponowała mi zupę warzywną, kiedy zgłodniałam podczas wizyty u niej. Wtedy wpadłam na pomysł: a może by tak to zblendować i zrobić krem? Czemu nie :). Dodałam jeszcze trochę przypraw, które znalazłam w jej kuchni i zjadłam ze smakiem przepyszną warzywną zupę. Smakowała mi tak bardzo, że od razu poprosiłam o dokładkę :). Zmieniając nieco porcje składników i układając swój bogaty zestaw przypraw, dziś podaję Wam przepis na warzywny krem z kaszą jaglaną! To danie doskonale wpisuje się w moją dietę, w której wskazane są warzywa, szczególnie por, seler i pietruszka, a także kasza jaglana. Zmiksowanie jarzyn to również dobry pomysł jeśli macie dzieci „niejadki”. Taki krem można wypić nawet przez słomkę spożywając przy tym dużo witamin!

Zupa warzywna z kaszą jaglaną

Przepis własny inspirowany recepturą A. 

Składniki na ok. 4 porcje:
  • ok. 2 litry wody
  • marchewka
  • korzeń pietruszki 
  • mały seler 
  • por 
  • 0,5 cebuli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • cukinia 
  • 4-5 łyżek kaszy jaglanej 
  • 3 łyżeczki soli morskiej 
  • przyprawy:
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oregano
- bazylia
- majeranek
- zioła prowansalskie
- curry
- kurkuma
- natka pietruszki
- rozmaryn
- tymianek
- rozdrobnione w moździerzu ziele angielskie
- biały pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlać wodę. Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Dodać sól oraz wszystkie przyprawy, zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą i dodać do zupy. Gotować jeszcze 20 minut, następnie całość zblendować na krem i podawać.

Zupa warzywna z kaszą jaglaną

Zupa warzywna z kaszą jaglaną
 

niedziela, 25 maja 2014

Pesto szparagowo – bazyliowe

Wyraziste w smaku, aromatyczne, zielone, nieco pikantne. Tak najlepiej mogę opisać Pesto z zielonych szparagów i bazylii. Bardzo spodobał mi się przepis, który znalazłam w magazynie „Kuchnia”. Wprowadziłam kilka drobnych zmian m.in. zamiast natki pietruszki wykorzystałam bazylię. Dodatek anchois i sera grana padano to doskonały pomysł. Dzięki tym składnikom Pesto ma oryginalny, niebanalny smak. Polecam wypróbować poniższy przepis, podając Pesto np. z ulubionym makaronem lub GRZANKAMI.

Pesto szparagowo – bazyliowe

Zobacz również:
Bazyliowe pesto

Inspiracja: magazyn „Kuchnia”

Składniki:
  • 30 dag zielonych szparagów
  • 60 ml oliwy extra virgin
  • pół pęczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 filecików anchois
  • 40 g sera parmezan lub grana padano
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut. Wystudzić i pokroić na kawałki. Czosnek rozdrobnić, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. 

Szparagi wrzucić do kielicha blendera, dodać pozostałą oliwę, bazylię, czosnek, sok z cytryny, anchois oraz ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę. 

Szparagowe pesto można podawać np. z ulubionym makaronem lub GRZANKAMI.

Pesto szparagowo – bazyliowe

Pesto szparagowo – bazyliowe
Szparagi

środa, 21 maja 2014

Piekielne warzywa

Mimo wielu prób nie udało mi się jeszcze zrobić dania tak pikantnego, żeby zrobiło  wrażenie swoją ostrością na pewnym miłośniku takich smaków. Uprzedzam, że mój zestaw przypraw zawiera sporo pikanterii, więc dozujcie szczególnie tabasco według własnego gustu. Do warzyw dodałam, aż kilkanaście kropli tego ostrego sosu, więc potrawa naprawdę była piekielna!

Piekielne warzywa

Oczywiście również w wersji łagodnej jak najbardziej do zrobienia. Można pokusić się o dodanie bakłażana, fasolki szparagowej, groszku, brokułów, czy innych ulubionych warzyw. Ma być, kolorowo, zdrowo i smacznie. Potrawa z racji dodania cukru nie wpisuje się już tak dobrze w moją dietę, ale jestem już po „eksperymentalnym” miesiącu i chyba nie muszę tak kurczowo trzymać się zaostrzonych zasad :).

Przepis własny

Składniki na 3-4 porcje:
  • 1 cukinia
  • 3 papryki (najlepiej każda innego koloru) 
  • 3 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • sproszkowana papryka ostra i słodka
  • szczypta pieprzu cayenne
  • kilka-kilkanaście kropel tabasco

Przygotowanie:

Cukinię pokroić w pół plasterki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w paski, a sparzone i obrane ze skórki pomidory w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać oliwę. Podsmażyć czosnek i cebulę, następnie dodać paprykę i cukinię. Po ok. 5 minutach dodać pomidory i gotować kolejne 5 minut (nie dłużej bo zrobi się „zupa”)

Dodać ocet, sól, cukier, pieprz, zioła, paprykę,  tabasco i pieprz cayenne. Całość wymieszać i podawać jako dodatek do mięs lub samodzielne danie wegetariańskie. 

Piekielne warzywa

Piekielne warzywa

niedziela, 18 maja 2014

Bulion wołowy

Idąc dalej za moją dietą, w której zabroniony jest kurczak, przygotowałam bulion wołowy. Oczywiście bez kostek rosołowych, ani gotowych mieszanek przypraw.  Taki rosół bardzo mi smakował z makaronem bezglutenowym (kukurydziano - ryżowym). Połowę z kolei przerobiłam na pomidorową dodając tylko przecier pomidorowy (żadnej śmietany!). Jak zwykle postawiłam na cały zestaw moich ulubionych przypraw, które nadają niezwykły aromat zupie.

Bulion wołowy

Przepis własny

Składniki:
  • ok. 2 litrów wody
  • 70-80 dag mięsa wołowego z kością (np. szponder, szyja, goleń, oczko wołowe)
  • włoszczyzna: 
  • 2 marchewki;  seler; pietruszka
  • cebula
  • 3 łyżeczki soli morskiej (lub więcej)
  • przyprawy: pieprz czarny, pieprz biały, tymianek, rozmaryn, kurkuma, carry, bazylia, oregano, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
  • 2-3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlać ok. 2 litrów zimnej wody. Włożyć opłukane mięso oraz obrane warzywa. Następnie dodać przyprawy, wymieszać. Bulion doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny łyżką cedzakową i gotować pod przykryciem 2 godziny.

Gotowy bulion przecedzić przez sito do czystego garnka. Dodać sos sojowy do smaku.

Tak przygotowany bulion można wykorzystać jako bazę do innej zupy albo zamrozić. Doskonale będzie smakował rosół wołowy z dodatkiem makaronu.

Smacznego!!!

Bulion wołowy

czwartek, 15 maja 2014

Pulpety wołowe trochę inaczej

Zgodnie z obietnicą daną Wam przy okazji przepisu na GULASZ Z INDYKA, dziś moja autorska receptura na pulpeciki z mięsa wołowego.  Dlaczego z wołowiny? Wszystko ma związek z moją dietą w której kurczak i wieprzowina są zabronione, dlatego wybieram indyka oraz wołowinę. Muszę przyznać, że nie za mocno przepadam akurat za tym rodzajem mięsa, natomiast takie mielone smakują mi bardzo. Nie trzeba być tutaj tak uważnym jak przy stekach, ani dusić mięsa dwie godziny, aby było miękkie. Jednym słowem „złoty środek”. 


Pulpety wołowe

Moje mielone niewiele mają wspólnego z tradycyjnymi wieprzowymi kotletami jakie znam z domu. Cebulka, bułka namoczona w mleku to były składniki obowiązkowe. W moim przepisie postawiłam na ziarna, orzechy i przyprawy. Tutaj możecie naprawdę kombinować dowolnie. Wybrałam pestki dyni, sezam, orzechy włoskie oraz płatki owsiane. Doskonale będzie tu pasować także słonecznik, siemię lniane, otręby, po prostu dodajcie to co macie akurat pod ręką!

Przepis własny

Składniki na ok. 10-12 pulpetów:
  • 60-70 dag wołowego  mięsa mielonego (u mnie szponder)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu*
  • 2 łyżki rozkruszonych pestek dyni*
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich*
  • 1 łyżka płatków owsianych*
  • przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, papryka ostra lub słodka, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia
*można dowolnie zmienić proporcje oraz zamienić składniki na słonecznik, siemię lniane, czy otręby


Przygotowanie:

Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem i przyprawami. Dłońmi formować nieduże kulki, następnie lekko spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę przez ok. 30 minut. Podawać z ulubionymi WARZYWAMI. Pulpety można również przyrządzić z sosem np. grzybowym. 

Pulpety wołowe

Pulpety wołowe
Pulpety wołowe

niedziela, 11 maja 2014

Gulasz z indyka

Od początku prowadzenia tego bloga to była moja najdłuższa 1,5 tygodniowa przerwa pomiędzy postami. Miałam pewien planowany zabieg, który spowodował mocne osłabienie, a antybiotyk skutecznie zwalał mnie z nóg przez kilka dni do tego stopnia, że rekordowej doby przespałam 18 godzin! Przez ten czas broń boże nie zaniechałam mojej diety :). Jednym z jej elementów jest wykluczenie kurczaka oraz wieprzowiny. Z łatwością jednak przestawiłam się na pysznego indyka oraz wołowinę. Dzisiejsze danie to moja propozycja na obiad właśnie z indykiem, a niebawem podam Wam przepis na bardzo fajną i prostą potrawę z wołowiny.

Gulasz z indyka

Jak wspomniałam przy okazji ZUPY SOCZEWICOWEJ moja dieta składa się z prostych i niewyszukanych potraw. Pomysł na gulasz z ryżem zaczerpnęłam od chłopaka mojej koleżanki P. Zamieniłam jednak kurczaka na indyka, a ryż biały na naturalny brązowy co spowodowało, że danie idealnie wpisuje się w moją dietę :).  Jeżeli chodzi o warzywa tutaj kombinacji jest wiele. Wybrałam pomidory i paprykę, jednak możecie wykorzystać także cukinię, brokuły, czy inne ulubione warzywa.

Gulasz z indyka

Przepis własny

Składniki:
  • 0,5 kg indyka
  • przyprawy do indyka: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, carry, imbir, oregano, bazylia, kurkuma, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 małych pomidorów
  • papryka żółtka (lub po połowie papryki czerwonej i żółtej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sproszkowana papryka słodka i/lub ostra


Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, doprawić przyprawami i zrumienić na oliwie. Pomidory obrać ze skórki pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasiennie i również pokroić w kostkę.  Czosnek drobno posiekać. Ryż ugotować wg przepisu na opakowani ( 30 minut w osolonym wrzątku). Do podsmażonego indyka dodać warzywa i sos sojowy. Całość dusić ok. 10-15 minut. Następnie dodać ugotowany ryż, doprawić do smaku, wymieszać i podawać. (Ryż można podać oddzielnie).  

Smacznego!!!

Gulasz z indyka
 
Gulasz z indyka