poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Bazyliowe (zielone) Pesto

Tradycyjne bazyliowe (zielone) Pesto przygotowuje się z orzeszkami piniowymi oraz parmezanem.  Nie musimy się jednak ściśle trzymać tych wytycznych. Orzeszki piniowe bowiem, można zastąpić innymi (muszą być tłuste) np. orzechami nerkowca. Ser parmezan zaś, równie doskonałym w smaku grana padano. W mojej wersji bazylikowego Pesto proponuję Wam użycie właśnie tych alternatywnych składników.  

Bazyliowe Pesto

Bazyliowe Pesto można wykorzystać do dań rybnych, świetnie komponuje się też z makaronem (np. spaghetti czy lasagnie). Gęsty sos można także podać z grzankami w formie przekąski. Już niedługo zaprezentuję Wam danie z jego wykorzystaniem :)

Bazyliowe Pesto

Przepis własny

Składniki:
  • pęczek bazylii (z jednej doniczki)
  • garść tartego sera grana padano
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól morska

Przygotowanie:

Bazylię opłukać, osuszyć i umieścić w pojemniku blendera. Dodać starty ser, orzechy, pokrojony w  plasterki czosnek, oliwę oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem, następnie dodać sól do smaku (dodać sól, wymieszać, spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soli).

Bazyliowe Pesto
 

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj