Tradycyjne bazyliowe (zielone) Pesto przygotowuje się z
orzeszkami piniowymi oraz parmezanem.
Nie musimy się jednak ściśle trzymać tych wytycznych. Orzeszki piniowe
bowiem, można zastąpić innymi (muszą być tłuste) np. orzechami nerkowca. Ser
parmezan zaś, równie doskonałym w smaku grana padano. W mojej wersji
bazylikowego Pesto proponuję Wam użycie właśnie tych alternatywnych składników.
Bazyliowe Pesto |
Bazyliowe Pesto można wykorzystać do dań rybnych, świetnie komponuje się też z makaronem (np. spaghetti czy lasagnie). Gęsty sos można także podać z grzankami w formie przekąski. Już niedługo zaprezentuję Wam danie z jego wykorzystaniem :)
Bazyliowe Pesto |
Przepis własny
Składniki:
- pęczek bazylii (z jednej doniczki)
- garść tartego sera grana padano
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól morska
Przygotowanie:
Bazylię opłukać, osuszyć i umieścić w pojemniku blendera.
Dodać starty ser, orzechy, pokrojony w
plasterki czosnek, oliwę oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie
zmiksować blenderem, następnie dodać sól do smaku (dodać sól, wymieszać, spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soli).
Bazyliowe Pesto |
domowe jest najpyszniejsze, bez dwóch zdań :)
OdpowiedzUsuń