Dziś przepis bardzo
prosty, ale za to niezwykle przydatny i uniwersalny. Grzanki z bagietki można
podać na niezliczoną ilość sposobów. Doskonale sprawdzą się jako imprezowa przekąska,
jeśli położymy na nich kilka ulubionych składników np. jakieś mięsko, pomidorek
i zieleninę. Można je podawać do sałatek czy zup. Z nieco większych bagietek
polecam przygotować kanapeczki podając je z dowolną pastą, albo specjalnie
przygotowanym farszem i sosem.
Grzaneczki lekko czosnkowe |
Jak widzicie mogłabym tak mnożyć propozycje bez końca :) U mnie akurat czosnkowe grzanki stanowiły dodatek do faszerowanych pomidorów. Farsz z kaszy gryczanej, ogórków kiszonych i sera brie, który się na nich znajduje pozostał mi właśnie z nadziewania pomidorów, a przepis zarówno na ten farsz jak i sos już niebawem Wam podam.
Składniki:
- bagietka
- oliwa
- czosnek
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić na
centymetrowej grubości kromki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rozgnieciony
ząbek czosnku w łupinie. Kromki bagietki smażyć na złoto z obu stron na średnim
ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Podawać do sałatek, faszerowanych pomidorów,
lub z dowolnym nadzieniem czy sosem.
Chrupiące i na pewno smaczne ;D
OdpowiedzUsuńBardzo chrupiące i bardzo smaczne :)
UsuńZawsze mam ochotę na takie kanapeczki. U mnie tez już gościły:) Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że ja najbardziej lubię takie grzaneczki czosnkoe bez dodatków:-)
OdpowiedzUsuńMniamciu, wyglądają apetycznie !
OdpowiedzUsuń