wtorek, 16 lipca 2013

Grzaneczki lekko czosnkowe

Dziś przepis bardzo prosty, ale za to niezwykle przydatny i uniwersalny. Grzanki z bagietki można podać na niezliczoną ilość sposobów. Doskonale sprawdzą się jako imprezowa przekąska, jeśli położymy na nich kilka ulubionych składników np. jakieś mięsko, pomidorek i zieleninę. Można je podawać do sałatek czy zup. Z nieco większych bagietek polecam przygotować kanapeczki podając je z dowolną pastą, albo specjalnie przygotowanym farszem i sosem.

Grzaneczki lekko czosnkowe

Jak widzicie mogłabym tak mnożyć propozycje bez końca :) U mnie akurat czosnkowe grzanki stanowiły dodatek do faszerowanych pomidorów. Farsz z kaszy gryczanej, ogórków kiszonych i sera brie, który się na nich znajduje pozostał mi właśnie z nadziewania pomidorów, a przepis zarówno na ten farsz jak i sos już niebawem Wam podam.

Grzaneczki lekko czosnkowe


Składniki:
  • bagietka
  • oliwa
  • czosnek



Przygotowanie:

Bagietkę pokroić na centymetrowej grubości kromki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku w łupinie. Kromki bagietki smażyć na złoto z obu stron na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Podawać do sałatek, faszerowanych pomidorów, lub z dowolnym nadzieniem czy sosem.

Uwaga: jeżeli chcecie, aby grzanki miały bardziej czosnkowy smak, wystarczy dodać na patelnię drobno posiekany ząbek czosnku zamiast rozgniecionego. Zasada jest taka, że im bardziej rozdrobnimy czosnek tym smak będzie intensywniejszy. 


Grzaneczki lekko czosnkowe

5 komentarzy:

  1. Chrupiące i na pewno smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chrupiące i bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. Zawsze mam ochotę na takie kanapeczki. U mnie tez już gościły:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam szczerze, że ja najbardziej lubię takie grzaneczki czosnkoe bez dodatków:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniamciu, wyglądają apetycznie !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj