Babeczki podajemy raczej na ciepło, ponieważ inaczej nie uda nam się uzyskać odpowiedniej konsystencji sera żółtego. Jednak, aby skrócić cały proces przygotowywania potrawy polecam zrobić ciasto i upiec spody np. dzień wcześniej. Wtedy samo przygotowanie farszu zajmuje już niewiele czasu.
Z podanych proporcji
otrzymałam 8 większych (9cm) babeczek i 10 malutkich. Te pyszności zostały
naprawdę szybko wchłonięte przez mojego męża :)
Kruche babeczki z szynką i serem |
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 15 dag szynki
- 10 dag żółtego sera ( u mnie ementaler)
- 3 jajka
- 3-4 łyżki śmietany
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- tłuszcz do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Mąkę przesiać,
wysypać na stolnicę, wymieszać z jakiem, następnie dodać masło i drobno
posiekać. Na koniec dodać wodę i szybko
zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki (pominęłam ten
proces).
Foremki na babeczki
wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, następnie
wylepić nim foremki. (Dobrze jest
delikatnie nakłuć ciasto widelcem, ja niestety tego nie zrobiłam i w kilku
przypadkach zrobiły mi się takie bąble, które utrudniły nałożenie farszu).
Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut. Po tym
czasie babeczki odstawić do wystudzenia.
Cebule obrać, drobno
posiekać i zeszklić na oleju. Szynkę i ser pokroić w kostkę. Jajka rozbełtać ze
śmietaną, solą i pieprzem. Do babeczek nakładać na przemian cebulę, szynkę i
ser. Farsz zalać sosem śmietanowo – jajecznym. Piec w piekarniku nagrzanym do
210 stopni przez około 15 minut.
Świetne babeczki, takie na trzy kęsy:)
OdpowiedzUsuńA te mniejsze to nawet na jeden kęs :)
UsuńWitam. Mimo,że nakłułam ciasto i tak babeczki się zdeformowały teraz z farszem będzie ciężko. A ciasto smakuje jak franciskie.
OdpowiedzUsuńWitam, powstałe bąble można skruszyć, wtedy łatwo nałożymy farsz. Ewentualnie ciasto można też obciążyć np. grochem.
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńBabeczki należy piec 2 razy? Najpierw 15 min ciasto w foremkach a potem 15 min już z farszem?
Dokładnie tak :)
Usuń