"Łamańce” to tradycyjna potrawa wigilijna, która obowiązkowo
pojawiała się na stole w moim domu podczas świąt. Łamańce to makowa masa z
dodatkiem bakalii oraz kruchych ciasteczek, które częściowo dodaje się do masy
(pokruszone), a część wbija się dla dekoracji. Jako dziecko nie chciałam jeść
tego deseru (do dziś nie przepadam za
mocno za makiem), jednak zawsze „dopadałam” ukryte przez babcię małe kruche
ciasteczka. Nieraz babcia musiała piec podwójną porcję, ponieważ zdążyłam
wszystkie wyjeść nim doszło do przygotowywania właściwych łamańców :P.
Kruche ciasteczka |
Do wigilii jeszcze daleko, jednak same kruche ciasteczka
można swobodnie upiec każdego dnia, ponieważ ich przygotowanie nie wymaga wiele
wysiłku. Uwielbiam podjadać te malutkie słodkości!
Poniższy przepis otrzymałam od mojej ukochanej babci
Herminki, którą gorąco pozdrawiam!
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej + do podsypywania
- 12 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- cukier waniliowy – całe opakowanie
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto (najpierw dodajcie 1 łyżkę śmietany, jeżeli ciasto nie będzie się
dawało łatwo zagnieść, dodajcie więcej, jeżeli zaś będzie zbyt kleiste, dosypcie
nieco mąki).
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do
lodówki (można to pominąć). Po tym
czasie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką na grubość 3-4 mm. Wyciąć nożem
lub radełkiem małe ciasteczka (romby) i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20
minut, aż ciasteczka nabiorą złotego
koloru. Smacznego!
Kruche ciasteczka |
Kruche ciasteczka |
Kruche poduszeczki :) Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń