czwartek, 26 września 2013

Kruche ciasteczka „łamańce”

"Łamańce” to tradycyjna potrawa wigilijna, która obowiązkowo pojawiała się na stole w moim domu podczas świąt. Łamańce to makowa masa z dodatkiem bakalii oraz kruchych ciasteczek, które częściowo dodaje się do masy (pokruszone), a część wbija się dla dekoracji. Jako dziecko nie chciałam jeść tego deseru (do dziś nie przepadam za mocno za makiem), jednak zawsze „dopadałam” ukryte przez babcię małe kruche ciasteczka. Nieraz babcia musiała piec podwójną porcję, ponieważ zdążyłam wszystkie wyjeść nim doszło do przygotowywania właściwych łamańców :P.  

Kruche ciasteczka
 
Do wigilii jeszcze daleko, jednak same kruche ciasteczka można swobodnie upiec każdego dnia, ponieważ ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku. Uwielbiam podjadać te malutkie słodkości! 
Poniższy przepis otrzymałam od mojej ukochanej babci Herminki, którą gorąco pozdrawiam! 

Kruche ciasteczka

Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej + do podsypywania
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy – całe opakowanie
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto (najpierw dodajcie 1 łyżkę śmietany, jeżeli ciasto nie będzie się dawało łatwo zagnieść, dodajcie więcej, jeżeli zaś będzie zbyt kleiste, dosypcie nieco mąki).

Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki (można to pominąć). Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką na grubość 3-4 mm. Wyciąć nożem lub radełkiem małe ciasteczka (romby) i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut,  aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Smacznego! 

Kruche ciasteczka
 
Kruche ciasteczka

Ciasteczka

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj