Jogurtowy sos ziołowy to harmonijna kompozycja smaków i
aromatów. Świeże zioła, aromatyczna suszona bazylia i estragon, odrobina
kwaśnego soku z cytryny i ostrej musztardy rosyjskiej. Te składniki doskonale
łączą się ze sobą. Jogurt naturalny, który jest podstawą sosu, zapewnia mu łagodny
i lekki smak. Ziołowy sos szczególnie dobrze pasuje do ryb smażonych lub grillowanych.
Można go też podać do kanapek czy sałatek.
Jogurtowy sos ziołowy |
Receptura wzorowana na
przepisie z „Kolekcji dobrej kuchni”
Składniki:
- 0,5 dużego opakowania jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany 12%
- 0,5 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- szczypta suszonej bazylii
- szczypta suszonego estragonu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z majonezem, śmietaną, musztardą i sokiem z
cytryny. Dodać drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Doprawić suszonymi
ziołami, solą, pieprzem oraz cukrem. Podawać do ryb. Przechowywać w lodówce.
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuń