Dziś makaron trochę inaczej, bo w papryce. Ciekawe
urozmaicenie, które na pewno zwróci uwagę Waszych domowników i gości. Sam
przepis nie jest szczególnie wymyślny, ot bucatini w sosie pomidorowym.
Umieszczenie go w papryce nadaje dopiero całemu daniu oryginalności. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć
makaronu spaghetti lub linguine. Ja sobie wymyśliłam bucatini (makaron grubszy
od spaghetti z dziurką w środku), ponieważ nie używałam go wcześniej.
Składniki:
- 0,5 kg pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 pęczka bazylii
- 2 duże papryki
- 0,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 12 dag makaronu bucatini*
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka startego parmezanu lub grana padano
*można użyć spaghetti
lub linguine
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę
drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, następnie dodać pomidory, gałązkę bazylii
i dusić przez ok. 20 minut. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem i
całość zblendować na sos.
Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i
umyć. Gotować przez ok. 15 minut w bulionie. Bucatini ugotować w osolonej
wodzie al. dente, odcedzić i osączyć.
2/3 sosu pomidorowego wymieszać z makaronem. Farszem
napełnić papryki, oprószyć serem. Resztę
sosu pomidorowego podawać osobno.
wygląda bardzo smacznie, ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł do gustu :)
UsuńA ja właśnie dziś szukam pomysłu na obiad. Pewnie z tego przepisu skorzystam. :)
OdpowiedzUsuńSuper, życzę smacznego :)
Usuń