wtorek, 18 marca 2014

Lasagne bolognese

Lasagne robiłam po raz pierwszy i od razu zakochałam się w tej potrawie bez pamięci! Smak jest po prostu tak doskonały, że ciężko go opisać. Przygotowanie tego dania wymaga czasu i cierpliwości, ale wierzcie mi, że warto się wysilić!

Lasagne bolognese
Moją lasagne upiekłam w keksówce o długości 25 cm. Ta foremka wydawała mi się najbardziej pasować do płatów makaronowych. Z podanych składników przygotowałam dwie takie porcje jak widzicie na zdjęciu. Niestety nie udało mi się wyjąć na talerz zbyt kształtnej porcji, jednak w żaden sposób nie wpłynęło to na walory smakowe :). Gorąco polecam Wam poniższy przepis!

Źródło przepisu: magazyn „Kuchnia”

Składniki dla 4 osób:
Lasagne bolognese
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mielonej wołowiny (u mnie mięso wieprzowe) 
  • 100 g szynki
  • ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 750 g pomidorów
  • gałka muszkatołowa 
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 12 płatów makaronu lasagne (u mnie 9 płatów) 
  • 50 g masła
  • 150 g mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu
Sos beszamelowy:
  • 80 g masła
  • 80 g mąki
  • 1 litr mleka
  • gałka muszkatołowa 
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Seler pokroić w plasterki, cebulę i czosnek posiekać. Warzywa podsmażyć na oliwie. Dodać mięso i pokrojoną w kostkę szynkę. Smażyć kilka minut. Wlać wino i bulion i dusić, aż sos nieco odparuje. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i dusić ok. 40 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

Przygotować sos beszamelowy. W tym celu z masła i mąki zrobić zasmażkę i cały czas mieszając stopniowo dodawać mleko. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Formę do zapiekania natłuścić. Dno pokryć cienką warstwą sosu. Ułożyć płaty lasagne, polać beszamelem, nałożyć  mięsno-warzywne nadzienie, następnie kilka plastrów mozzarelli, oprószyć parmezanem i przykryć kolejna warstwą makaronu. Tak samo ułożyć drugą warstwę. Na końcu przykryć całość płatami lasagne, polać beszamelem, posypać parmezanem i wiórkami masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Czas przygotowanie: 2 godziny + czas pieczenia


Lasagne bolognese

5 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam, teraz mam na nią smaka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco z powyższego przepisu - wychodzi doskonała!

      Usuń
  2. Lasagne zrobiłam tylko raz w życiu i jakoś bałam się zrobić ponownie. Dziś nabrałam znowu na nią ochoty. Zrobię na pewno, ale po remoncie w kuchni (czyli za ok. miesiąc). Poza tym wygląda smakowicie, wierzę że na pewno była bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta lazania to mój debiut :) Ciekawa jestem jak Ci posmakuje.

      Usuń
  3. pyszności bardzo lubię lasagne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj