Ostatnio mam wielką ochotę na ryby. Mogłabym je jeść
codziennie. Szczególnie lubię pstrągi, a jeszcze bardziej dorsze, bo
praktycznie nie maja ości. Pomysł na „rybę w papilotach” podpatrzyłam jakiś
czas temu u Grzegorza Łapanowskiego. Piekł on łososia wraz z warzywami w
sakiewce z papieru do pieczenia. W mojej wersji wykorzystałam folię aluminiową,
a warzywa podałam oddzielnie. Ziemniaki pieczone, a z pomidorów przygotowałam
salsę. Dobrym pomysłem jest dodanie do samej ryby warzyw takich jak np.
marchewka, cukinia, czy koper włoski. To właśnie taki zestaw wykorzystał w
swoim programie G. Ł.
Ryba w papilotach |
Czy sakiewkę zrobicie z papieru do pieczenia, czy z folii
aluminiowej nie ma znaczenia. Chodzi o to, aby szczelnie zawinąć rybę, a będzie
wtedy niezwykle soczysta i aromatyczna. Dodatek masła uważam za dodatkowy atut
tego dania. Polecam wypróbować.
Ryba w papilotach |
Przepis własny
Składniki dla 2
osób:
- 2 filety np. pstrąga lub dorsza bez skóry
- cytryna
- imbir
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- niewielka ilość masła
Ziemniaki:
- 3-4 ziemniaki
- oliwa z oliwek
- sproszkowana papryka ostra i słodka
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Salsa pomidorowa:
- 2 pomidory
- oliwa extra virgin
- łyżeczka soku z cytryny
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
Przygotowanie:
Przygotowanie całego dania zacząć od ziemniaków. Warzywa
obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka z osoloną, zimną wodą i gotować do
momentu aż woda zawrze, a następnie odcedzić. Ziemniaki ułożyć w naczyniu
żaroodpornym, obficie skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i
paprykami. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach. Piec w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni przez około 35-40 minut.
Rybę opłukać, osuszyć i skropić z sokiem z cytryny. Imbir
drobno posiekać, natrzeć nim rybę. Doprawić solą i pieprzem. Rybę ułożyć na
folii aluminiowej, na wierzchu umieścić dwa plasterki cytryny oraz niewielką
ilość masła. Zwinąć wszystkie boki folii tworząc szczelną sakiewkę. Tak
przygotowaną rybę wstawić do piekarnika na ostatnie 12-15 minut pieczenia
ziemniaków.
W celu przygotowania salsy umyć i pokroić w niewielką kostkę
pomidory. Skropić oliwą, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem . Czosnek
oraz szczypiorek drobno posiekać, dodać do pomidorów i całość wymieszać.
Smacznego!
Dzisiaj piątek to właśnie zabieram się za przygotowywanie takiej ryby. Tylko ja mam dorsza, bo tę rybę lubię najbardziej. :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! Mi też dorsze najlepiej smakują :)
UsuńFantastyczny przepis. Mężowi tak smakowało, że wylizał talerz do czysta. Pierwszy raz tak się zdarzyło. :)
UsuńBardzo się cieszę!
Usuń