niedziela, 30 marca 2014

Tarta z pomidorami i mozzarellą

Przepis na tartę z pomidorami i mozzarellą znalazłam już dawno na blogu mojej imienniczki. Aby przyspieszyć jej przygotowanie zrezygnowałam z ciasta kruchego na rzecz gotowego ciasta francuskiego, za którym przepadam :). Nadzienie stanowi bardzo prosty zestaw idealnie współgrających ze sobą składników. Nawet osoby, które nie przepadają za tartami akurat tą zajadają się ze smakiem. Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pomidory i ciągnąca się mozzarella – każdy pokocha to danie!
 
Tarta z pomidorami i mozzarellą

Tarta z pomidorami i mozzarellą

Receptura wzorowana na przepisie z bloga Fantazje Magdy K.


Składniki:
  • płat gotowego ciasta francuskiego
  • 4-5 pomidorów świeżych lub z puszki
  • cebula
  • 1 płaska łyżeczka cukru brązowego
  • 2 duże kule sera mozzarella
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy


Przygotowanie:

Formę do tarty (u mnie o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylepić ciastem francuskim, dokładnie dociskając dno i boki. Ciasto ponakłuwać widelcem i obciążyć (wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i wsypać np. groch). Podpiec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5-10 minut. Po wyjęciu ciasta obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.

Pomidory przekroić na połówki, skropić oliwą, posolić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym miąższem do góry i zapiec w piekarniku przez ok. 15 minut (pomidory z puszki nie wymagają tego zabiegu). Z podpieczonych pomidorów zdjąć skórkę i przekroić każdą połówkę na cztery części (można pominąć).
 
Cebulę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, aż zmięknie. Posypać brązowym cukrem i dalej smażyć (mieszając), aż zacznie się karmelizować.

Na podpieczony spód nałożyć karmelizowaną cebulę, następnie pomidory, a pomiędzy nimi kawałki mozzarelli. Całość doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, aż mozzarella lekko się stopi.

Smacznego!!!

Tarta z pomidorami i mozzarellą

Tarta z pomidorami i mozzarellą

Tarta z pomidorami i mozzarellą

3 komentarze:

  1. Doskonałe połączenie smaków... To coś dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozzarellą ma być taka z zalewy? Dziekuje za podpowiedź.
    Sylwester.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj