Groszek po florencku
Jak sama nazwa wskazuje dzisiejsze danie jest
typową potrawą we Florencji. Groszek podaję zwykle jako samodzielne danie,
jednak doskonale będzie pasował także jako dodatek do makaronów, czy mięs. Prosta
potrawa na każdą porę roku, którą przygotowuje się bardzo szybko. Jeśli jeszcze
nie jedliście tego dania, polecam wypróbować!
Źródło
przepisu: kwestiasmaku.com
Składniki na 1-2 porcje:
- 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 4 – 5 plasterków wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie – natka pietruszki
Przygotowanie:
W rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić
drobno posiekany czosnek, a następnie pokrojony boczek. Smażyć od czasu do
czasu mieszając, aż boczek się zrumieni, a tłuszcz stopi. Dodać groszek,
doprawić solą, pieprzem, wymieszać i chwilę razem podsmażać. Wlać tyle wody,
aby przykryć groszek i gotować bez przykrycia, aż cały płyn wyparuje – 10-15
minut.
Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do
makaronu, czy mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.