Mimo wielu prób nie udało mi się jeszcze zrobić dania tak pikantnego,
żeby zrobiło wrażenie swoją ostrością na
pewnym miłośniku takich smaków. Uprzedzam, że mój zestaw przypraw zawiera sporo
pikanterii, więc dozujcie szczególnie tabasco według własnego gustu. Do warzyw
dodałam, aż kilkanaście kropli tego ostrego sosu, więc potrawa naprawdę była
piekielna!
Piekielne warzywa |
Oczywiście również w wersji łagodnej jak najbardziej do zrobienia. Można pokusić się o dodanie bakłażana, fasolki szparagowej, groszku, brokułów, czy innych ulubionych warzyw. Ma być, kolorowo, zdrowo i smacznie. Potrawa z racji dodania cukru nie wpisuje się już tak dobrze w moją dietę, ale jestem już po „eksperymentalnym” miesiącu i chyba nie muszę tak kurczowo trzymać się zaostrzonych zasad :).
Przepis własny
Składniki na 3-4
porcje:
- 1 cukinia
- 3 papryki (najlepiej każda innego koloru)
- 3 duże pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oregano
- bazylia
- sproszkowana papryka ostra i słodka
- szczypta pieprzu cayenne
- kilka-kilkanaście kropel tabasco
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w pół plasterki. Z papryk usunąć gniazda
nasienne i pokroić je w paski, a sparzone i obrane ze skórki pomidory w kostkę.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni lub w woku
rozgrzać oliwę. Podsmażyć czosnek i cebulę, następnie dodać paprykę i cukinię.
Po ok. 5 minutach dodać pomidory i gotować kolejne 5 minut (nie dłużej bo zrobi
się „zupa”)
Bardzo lubię warzywa w takiej wersji. Zresztą uwielbiam warzywa robione prawie w każdy sposób. Tylko nie za ostro, bo potem mam okropną zgagę :(
OdpowiedzUsuńW takim razie na pewno zrezygnuj z tabasco.
Usuń