Chlebek
bananowy, a dla mnie bardziej po prostu bananowe ciasto, bo chleb przypomina
jedynie z wyglądu. Ponieważ banany dostępne są cały czas, banana bread to dobry
pomysł na szybki i łatwy deser o każdej porze roku. Pomysł na upieczenie tego
smakołyku wziął się od przekręcenia nazwy piwa „Banana Bear” na „Banana bread”.
Osobnik spożywający alkohol na hasło „Banana bread” zareagował radośnie mówiąc,
że przecież jest takie ciasto i chętnie by je zjadł. Cóż mi innego pozostawało
jak nie upiec bananowy deser? W związku z moją dietą niestety nie kosztowałam
tych słodkości w ilościach w jakich bym chciała. Właściwie ograniczyłam się
tylko do spróbowania, jednak to wystarczy, abym mogła stwierdzić, że ciasto
jest pyszne i poniższy przepis gorąco Wam polecam!
Banana Bread |
Zobacz także:
Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru (lub mniej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Banany obrać, wrzucić do większej
miski, rozgnieść i wymieszać z roztopionym masłem. Następnie wmieszać cukier,
roztrzepane jajko i wanilię. Mąkę wymieszać z sodą i solą i dodać do
pozostałych składników. Całość wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (keksówki)
o wymiarach 10 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 17 stopni przez 60 minut.
Uwaga: TUTAJ znajdziecie informacją jak skrócić dłuższą keksówkę do 20 cm na potrzeby
upieczenia bananowego ciasta.
Moje dziecko ma nietolerancję fruktozy. Jak Pani myśli, czy mogę zastąpić cukier stewią w proporcjach 1:1?
OdpowiedzUsuńMyślę, że lepszy byłby ksylitol.
Usuń