sobota, 14 czerwca 2014

Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami w śmietanowym sosie sojowym

Nie da się ukryć, że lubię makarony! W mojej diecie niestety zakazany jest gluten pszenny. Jednak nie ma takiej możliwości, aby to lub wykluczenie laktozy zatrzymało mnie przed gotowanie i spożywaniem ulubionych dań. Wymaga to nieco eksperymentów, ale można naprawdę można stworzyć bardzo fajne proste potrawy.

Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami

Orkisz jest źródłem m.in. wartościowego dla zdrowia kwasu linolenowego i błonnika pokarmowego. Co prawda zawiera również gluten, ale dużo lepiej przyswajalny niż pszenny. Zamiast kurczaka oczywiście wykorzystałam indyka :). Największy problem miałam ze śmietaną. Chciałam nawet zrezygnować z tego rodzaju sosu, ale w jednym z marketów (zawierającym w nazwie dwa męskie imiona) natknęłam się na śmietanę sojową. To „odkrycie” pozwoliło mi nie tylko na przygotowanie dzisiejszego dania, ale także mogłam wrócić do ulubionego deseru: truskawki ze słodką śmietaną (zamiast cukru – ksylitol). Śmietanka sojowa jest bardzo dobra. Nie widzę nawet większej różnicy między zwykłą, a taką. Polecam wszystkim, którzy nie mogą spożywać laktozy!

Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami

Przepis własny

Składniki na 2-3 porcje:
  • 10-12 dag makaronu orkiszowego wstążki
  • pół pęczka szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag mięsa z indyka (np. pierś) 
  • przyprawy do mięsa – ulubiony zestaw (u mnie: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, carry, kurkuma, bazylia, oregano, imbir) 
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 ml śmietany sojowej
  • garść startego sera parmezan lub grana padano

Przygotowanie:

Makaron ugotować al. dente wg. przepisu na opakowaniu. Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na trzy części. Gotować około 10 minut w osolonej wodzie (główki gotować 5 minut).
 
Mięso pokroić w kostkę i doprawić ulubionym zestawem przypraw. Czosnek drobno posiekać, zrumienić na oliwie. Następnie dodać indyka i podsmażyć. Wrzucić ugotowane szparagi, doprawić solą, pieprzem i zalać śmietanką sojową. Chwilę redukować płyn po czym dodać makaron i całość wymieszać. Nakładać na talerze, oprószyć startym serem i od razu podawać!

Smacznego!
 
Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami

Makaron orkiszowy z indykiem i szparagami

2 komentarze:

  1. Super przepis na makaron. Ja teraz szukam pomysłów na przepisy dla matek karmiących. wiem co jeśc, ale nie mam pomysłów co przyrządzić. Wszytko albo duszone lub gotowane. A ja prawie zawsze smażę lub piekę... Ech.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli gotowanie to przede wszystkim postaw na zupy! Duszone mogą być warzywa, pulpety wołowe, gulasze... Powodzenia!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj