wtorek, 3 czerwca 2014

Quiche brokułowy

Tarta brokułowa to bez wątpienia jedno z dań, do którego mam słabość. Ciasto francuskie, brokuł którego uwielbiam i serowy sos to idealne połączenie. Prosta, a jakże wspaniała potrawa! Dla urozmaicenia na spód tarty możecie dodać podsmażony czosnek z cebulką. Gorąco polecam!

Quiche brokułowy

Przepis własny

Składniki:
  • płat gotowego ciasta francuskiego
  • 1 brokuł
  • mały jogurt naturalny
  • 2 jajka
  • 150 g żółtego sera (np. gouda)
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ciastem francuskim wylepić okrągłą formę (np. tortownicę) o średnicy 24 cm (dno i dość wysokie boki). 

Brokuły podzielić na różyczki, opłukać i zblanszować przez ok. 3 minuty (włożyć do oso lego wrzątku). Następnie osączyć i ułożyć równomiernie na cieście. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z jogurtem naturalnym, jajkiem i przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalać brokuły.

Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 35-40 minut, do uzyskania ciemno złotego koloru.

Smacznego!!!

Quiche brokułowy

Quiche brokułowy
 
Quiche brokułowy

2 komentarze:

  1. Jeszcze nie robiłam tarty. Mam nawet przepis na ciasto francuskie, szybkorosnące. Boję się zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bój się :). Tarte możesz też zrobić na cieście kruchym, zobacz tutaj: http://jestsmak.blogspot.com/2013/11/quiche-lorraine.html

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj