Tarta brokułowa to bez wątpienia jedno z dań, do którego mam
słabość. Ciasto francuskie, brokuł którego uwielbiam i serowy sos to idealne
połączenie. Prosta, a jakże wspaniała potrawa! Dla urozmaicenia na spód tarty
możecie dodać podsmażony czosnek z cebulką. Gorąco polecam!
Składniki:
- płat gotowego ciasta francuskiego
- 1 brokuł
- mały jogurt naturalny
- 2 jajka
- 150 g żółtego sera (np. gouda)
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ciastem francuskim wylepić okrągłą formę (np. tortownicę) o średnicy 24 cm (dno i dość wysokie boki).
Brokuły podzielić na różyczki, opłukać i zblanszować przez
ok. 3 minuty (włożyć do oso lego
wrzątku). Następnie osączyć i ułożyć równomiernie na cieście. Ser zetrzeć
na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z jogurtem naturalnym, jajkiem i
przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalać brokuły.
Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.
35-40 minut, do uzyskania ciemno złotego koloru.
Jeszcze nie robiłam tarty. Mam nawet przepis na ciasto francuskie, szybkorosnące. Boję się zrobić...
OdpowiedzUsuńNie bój się :). Tarte możesz też zrobić na cieście kruchym, zobacz tutaj: http://jestsmak.blogspot.com/2013/11/quiche-lorraine.html
Usuń