Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Ponad
rok temu znalazłam w gazecie ciekawy przepis na to danie. Mięso pokrojone w
kotkę, pieczone ponad 2 godziny, wyszło pysznie! Od tamtej pory nie robiłam tej
potrawy, a wszystkie przepisy na jakie się ostatnio natknęłam zawierały mięso
mielone i niezbyt długo duszone. Nie chciałam robić tego dania „na
szybko”. Po długich poszukiwaniach
dogrzebałam się jednak do receptury, której szukałam! Od siebie dodałam jeszcze
pomidory i dużo różnych ostrych przypraw – w końcu to chili :)
Smakowało bardzo, każdej poczęstowanej osobie, a że porcji wychodzi całkiem
sporo, to jest się czym dzielić :)
|
Chili con carne |
Składniki na 4 duże porcje:
- 75 dag wołowiny pokrojonej w niedużą kostkę ( np.
rozbratel)
- 25 dag suszonej czerwonej fasoli
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 papryczki chili
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- łyżka mąki
- niepełny litr wywaru z wołowiny
- 1 kostka startej (lub posiekanej) gorzkiej czekolady
- mały słoiczek przecieru pomidorowego lub koncentratu
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sproszkowana ostra papryka
- pieprz Cayenne
- kilka kropel tabasco
- opcjonalnie: 1 łyżeczka Harissy
Przygotowanie:
Fasolę zalać sporą ilością wrzącej wody, zagotować i
odstawić na 3-4- godziny, po czym odcedzić, włożyć do garnka, zalać zimna wodą,
ugotować do miękkości
i odsączyć na
sicie. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, zrumienić mięso, następnie wyjąć je
łyżką cedzakową do innego naczynia. Ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć
drobno posiekane cebule, czosnek i papryczki chili. Warzywa oprószyć mąką i
jeszcze chwilę smażyć. Dodać wywar, czekoladę, przecier pomidorowy i mięso.
Doprawić do smaku przyprawami i zagotować. Całość przenieść do naczynia żaroodpornego,
przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 90 minut.
Po tym czasie, dodać fasolę i pokrojone w
kostkę pomidory oraz paprykę i piec jeszcze 3 0minut (przed podaniem można
jeszcze doprawić do smaku) Podawać z tortilla meksykańską lub ugotowanym ryżem.
|
Chili con carne |
|
Chili con carne |
|
Chili con carne |
idealne na zimę! rozgrzewa i syci.
OdpowiedzUsuńIdealne danie na jesienne popołudnie :)
OdpowiedzUsuńz chęcia bym sobie zjadła, bo lubię takie dania
OdpowiedzUsuń