po zrobieniu przepysznych TARTALETEK ZE ŚLIWKAMI, zostało mi
jeszcze kilka owoców i pomyślałam, że dobrym pomysłem będzie usmażenie
placuszków. Robiłam je po południu z
zamysłem śniadania na następny dzień, jednak nawet do wieczora, ani jeden nie
został :P.
Jogurtowe placuszki śliwkowo - migdałowe |
Do ciasta użyłam jogurtu naturalnego, jednak swobodnie
możecie zastąpić go kefirem czy maślanką. Do śliwek doskonale pasuję cynamon
oraz migdały, więc właśnie te składniki znalazły się w moim przepisie. Gotowe
racuszki można oprószyć cukrem pudrem, jednak według mnie nie ma takiej
konieczności.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 150 g jogurtu naturalnego*
- 2 jajka
- aromat migdałowy
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 30 g płatków migdałowych**
- 2 śliwki pokrojone w kostkę
- olej do smażenia
opcjonalnie: cukier puder do oprószenia
*jogurt można zastąpić
kefirem lub maślanką
**zamiast płatków migdałowych możecie dodać posiekane migdały.
Przygotowanie:
Jogurt naturalny wymieszać z jajkami i aromatem migdałowym. Mąkę
połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cynamonem i szczypta soli.
Suche składniki wymieszać z mokrymi, następnie dodać płatki migdałowe, a na
samym końcu śliwki pokrojone w kostkę. Delikatnie wymieszać. Placki smażyć na
rozgrzanym tłuszczu, nakładając na patelnię koło 1,5 łyżki ciasta na jeden
placek. Następnie zrumienione z obu stron racuszki przekładać na talerz
wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obsiąkły z nadmiaru tłuszczu. Przed
podaniem opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Podawać same, z jogurtem naturalnym i/lub z owocami. Smacznego!
Jogurtowe placuszki śliwkowo - migdałowe |
Idealnie pulchne - prezentują się niezwykle apetycznie:). Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Chętnie skosztowałabym Twojego ciasta!
Usuńjakie puchate ! :)
OdpowiedzUsuń