czwartek, 31 października 2013

Orkiszowe muffiny z żurawinami

Niedawno prezentowałam Wam CZEKOLADOWE CIASTECZKA ZŻURAWINĄ. Dziś przyszedł czas na muffinki z tymi kwaskowatymi owocami. Babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia, w sam raz do przygotowania w bardziej zapracowane dni. 

Orkiszowe muffiny z żurawinami

Składniki* na 12 muffinek (mi wyszło 18):
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka posiekanej świeżej żurawiny ( może być mrożona lub suszona)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (może być maślanka lub kefir)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Mąki wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i solą. W drugim naczyniu wymieszać maślankę (lub jogurt naturalny) z mlekiem, roztopionym masłem, jajkiem i sokiem z cytryny. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi i dodać żurawiny. Ciasto powinno pozostać grudkowate.

Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości – babeczki nieco wyrosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Studzić na kratce. Smacznego!

Orkiszowe muffiny z żurawinami
 
Orkiszowe muffiny z żurawinami

Orkiszowe muffiny z żurawinami

Orkiszowe muffiny z żurawinami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj