Ciasto francuskie posmarowane cienką warstwą dżemu, nadziane
śliwkami oprószonymi cukrem i aromatycznym cynamonem. Jak dla mnie to
mistrzowski deser lub przekąska. Tartaletki zniknęły momentalnie, a o ostatnią
była niemalże „walka” :P. Te ciastka nie tylko smakują, ale i pachną zabójczo!
Najlepiej od razu przygotujcie podwójną porcję – ja tak zrobię następnym razem,
żeby móc się cieszyć tym smakiem trochę dłużej.
Tartaletki ze śliwkami |
Wasi domownicy i goście będą zachwyceni, kiedy poczęstujecie ich tymi tartaletkami. Deser bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje nieziemsko, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Inspiracja: Kolekcja dobrej kuchni
Tartaletki ze śliwkami |
Składniki na 6 sztuk:
- płat ciasta francuskiego (27 dag)
- 1 jajko
Nadzienie:
- 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu jabłkowego
- 6-8 śliwek
- 4 dag roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Uwaga: Tartaletki możecie po wierzchu posypać migdałami pokrojonymi w słupki, a po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wyciąć 6 wąskich pasków, pozostałą
część pokroić na 6 kwadratów. Kawałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta posmarować powidłami śliwkowymi lub
dżemem jabłkowym. Krawędzie tartaletek
posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć wcześniej wycięte paski z ciasta lekko
je skręcając i delikatnie dociskając.
Śliwki umyć, odpestkować i pokroić w plastry. Kawałki owoców
równomiernie rozłożyć na ciastkach, a następnie posmarować roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Cukier wymieszać
z cynamonem i taką mieszanką posypać śliwki (opcjonalnie
ciastka można posypać kawałkami migdałów). Tartaletki piec w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Przed
podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Fajny pomysł, podoba mi się!
OdpowiedzUsuńCudne i tak dużo śliwek:)
OdpowiedzUsuń