Bruschetty to małe, włoskie grzanki podawane jako przekąska.
Najczęściej z pomidorami i bazylią, u
mnie dodatkowo z pyszną rukolą i serem. Grzanki możecie przygotować w
piekarniku, smarując wcześniej kromki oliwą i czosnkiem. W moim przepisie
przygotowałam grzanki na patelni, dzięki temu są bardziej soczyste. Bruschetty
sprawdzą się doskonale, kiedy zaprosicie znajomych. To idealna przekąska „na
jeden kęs”. Osobiście lubię sobie
zaserwować te małe pyszności na
śniadanie. Włoskie grzanki są urocze z wyglądu i tak wspaniałe w smaku, że
trudno im się oprzeć!
Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią |
Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią |
Przepis własny
Składniki:
- pół bagietki
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- suszone oregano
- suszona bazylia
- garść rukoli
- kilka listków bazylii
- ser starty na tarce o drobnych oczkach (najlepiej parmezan lub grana padano, ale może być też gouda czy edamski)
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić na kromki o grubości 1-2 cm. Na patelni
rozgrzać oliwę, wrzucić rozgnieciony czosnek i usmażyć grzanki na złoto z obu
stron. Pomidorki koktajlowe pokroić na 6 cząstek (na 3 i potem na pół). Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Na grzankach ułożyć rukolę, pomidorki i porwane listki bazyli. Wierzch posypać serem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.