Po upieczeniu CZEKOLADOWYCH CIASTECZEK Z ŻURAWINĄ oraz
ŻURAWINOWYCH MUFFINEK zostało mi nieco owoców. Ponieważ moja koleżanka K.
uwielbia żurawiny w każdej postaci, pomyślałam , że fantastycznym pomysłem
będzie zrobienie jej w prezencie słoiczka domowej konfitury. Nie myliłam się K.
była zachwycona drobnym upominkiem, a słoik pozostał zamknięty zaledwie jeden
dzień :).
Przepis na konfiturę z żurawiny powstał właściwie na gorąco,
czyli w czasie jej smażenia. Nie dodałam soku z cytryny jak w większości
napotkanych receptur, jednak ilość cukru jest tak mała, a żurawiny same w sobie
kwaśne, że nie widziałam potrzeby, aby dodawać jeszcze coś kwaśnego.
Konfitura żurawinowo - jabłkowa |
Konfitura żurawinowa jest gęsta i kwaskowata, doskonale nadaje się do świeżego DOMOWEGO PIECZYWA, czy też do pieczonego mięsa. Gęstość dżemu możecie łatwo modyfikować poprzez dłuższe lub krótsze smażenie albo zmianę ilości wody. Podobnie z cukrem. Każdy ma inny gust jeżeli chodzi o natężenie słodkości, zatem dodajcie moje proporcje i spróbujcie, możliwe, że zechcecie dosłodzić :).
Konfitura żurawinowo - jabłkowa |
Przepis własny
Składniki na 1
słoiczek:
- 220 g żurawiny
- 200 ml wody
- 1 jabłko
- szczypta przyprawy korzennej*
- 70 g cukru
*konkretnie użyłam przyprawy do ciasteczek korzennych Kamisa
Przygotowanie:
Do rondelka włożyć umyte żurawiny i wlać 100 ml wody. Dusić pod przykryciem, aż
żurawiny zmiękną. Owoce rozgnieść drewnianą łyżką, dodać starte na tarce o
grubych oczkach jabłko i pozostałe 100 ml wody. Zmniejszyć ogień, dodać
przyprawę korzenną i smażyć 40-50 minut
(już be przykrycia), aż konfitura zgęstnieje. Pod koniec dodać cukier i
dokładnie wymieszać (w razie potrzeby ilość cukru można modyfikować).
Konfitura żurawinowo - jabłkowa |
Konfitura żurawinowo - jabłkowa |
Robiłam dziś sos żurawinowy, więc tym bardziej Twoja konfitura mi się podoba. Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńŻurawina z jabłkiem podkreśla smak mięsa. Polecam dżem firmy Gomar
OdpowiedzUsuń