Bardzo lubię smażoną rybkę z lekkimi dodatkami. Podobne
danie robiliśmy podczas WARSZTATÓW KULINARNYCH tyle, że wtedy był to smażony
labraks. W mojej wersji wykorzystałam filet z pstrąga. Jako dodatek świetnie
pasuje tutaj prosta sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych, a do tego
aromatyczny, ziołowy dressing. Potrawa
nie tylko jest smaczna, ale bardzo szybka w przygotowaniu. Lekki, rybny obiad
to doskonały pomysł na te bardziej zapracowane dni. Możecie wykorzystać dowolna
rybę, niekoniecznie pstrąga. Gorąco polecam ten przepis!
Smażony filet z pstrąga z sałatką z rukoli i pomidorków |
Przepis własny
Składniki:
- filet z pstrąga (o wadze ok. 25 dag)
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatka:
- 50 g rukoli
- 250 g pomidorków koktajlowych
Dressing:
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- suszona bazylia
- suszone oregano
Przygotowanie:
Rukolę umyć, osuszyć i wymieszać w misce z pomidorkami
koktajlowymi pokrojonymi na połówki. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na
rozgrzanej oliwie przez ok. 4-5 minut z każdej strony (najpierw położyć rybę
stroną ze skórą). W tym czasie przygotować dressing. Oliwę, wymieszać z octem
balsamicznym i przyprawami, następnie polać nim sałatkę i lekko przemieszać.
Usmażoną rybę podawać z sałatką.
Wszystko wygląda smakowicie. Właśnie wysłałam męża do sklepu i dziś podam to danie na obiad. Już nie mogę się doczekać:)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!
Usuńbardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń