Moja dzisiejsza zupa z wyglądu może przypominać tradycyjny
żurek, jednak kiedy przeczytacie poniższy przepis zgodzicie się ze mną, że
żurek to na pewno nie jest. U mnie w domu jednak, nie jadało się innej zupy
(tego typu) jak właśnie biały barszcz, pierwotnie z białą kiełbasą, jednak na
moje wyraźne życzenie przed laty babcia zaczęła dodawać zwykłą kiełbasę i tak
już zostało :).
Biały barszcz |
Nie natknęłam się jeszcze na przepis na barszcz biały, który
nie zawierałby zakwasu. Moja receptura opiera się na BULIONIE DROBIOWYM. Dodatkowo
zupa nabiera mocy od kiełbasy, a sok z cytryny powoduje, że barszcz ma
kwaskowaty smak. Polecam Wam wypróbować ten przepis!
Biały barszcz |
Składniki na 4
porcje:
- 1 litr BULIONU (wywaru) DROBIOWEGO
- 15-20 dag ulubionej kiełbasy (u mnie podwawelska)
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- szczypta cukru (niekoniecznie)
- 3-4- łyżki śmietany 12%
Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Do BULIONU DROBIOWEGO dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę,
zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30-40
minut. Do zupy dodać majeranek, sok z cytryny i spróbować. W razie potrzeby
dosłodzić szczyptą cukru. Do śmietany dolać łyżkę zupy, wymieszać, następnie
wlać nieco więcej barszczu, ponownie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę
przelać do garnka. Podawać z jajkami na twardo pokrojonymi na ćwiartki lub
połówki.
Wreszcie przepis jakiego szukałam.Mieszkam w Niemczech,a tu nie da się kupić ani zakwasu ani białej kiełbasy,które są zazwyczaj w przepisach na barszcz biały.Moja babcia też gotowała barszcz bez zakwasu i na bulionie i był b.dobry.
OdpowiedzUsuńprzecież zrobić zakwas to jest banalna rzecz, po co kupować jak można mieć swój?
Usuń