Kilka lat temu znalazłam w gazecie przepis na diabelskie
skrzydełka i ochoczo od razu je przyrządziłam. Smak bardzo odpowiadał mi i
mojemu mężowi, jednak skrzydełka mają mało mięsa i sporo z nimi roboty.
Postanowiłam nieco ulepszyć przepis i uprościć spożywanie potrawy. Zaczęłam
przygotowywać piersi z kurczaka. Do tego dania doskonale pasuje mi ryż. Nieraz
biały, jednak coraz częściej brązowy. Pozostała z pieczenia mięsa marynata,
doskonale sprawdza się jako sos, dzięki temu sam ryż też jest piekielnie ostry.
Diabelskie piersi z kurczaka z brązowym ryżem |
Pikantne piersi z kurczaka z ryżem to obiad, który serwuję
regularnie od wielu lat. W tej chwili gotuję często, co raz próbuję nowych
potraw, jednak mam duży sentyment do tych dań które gotowałam za czasów moich
pierwszych kulinarnych prób. Za czasów mrożonek i zapasów przywiezionych od
babci. Pikantne, a za razem słodkie mięso smakuje mi za każdym razem tak samo
dobrze, jak 5 lat temu…
Składniki na 2 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 woreczki brązowego ryżu (200 g)
- 1 kostka rosołowa
Marynata do mięsa:
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili (używam zwykle marynowanych)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, podzielić na dwie części. W garnku
zagotować wodę, dodać kostkę rosołową i włożyć mięso. Gotować na średnim ogniu
przez 5 minut. W tym czasie przygotować marynatę. W szklance wymieszać płynny
miód, sos sojowy, olej oraz drobno posiekane ząbki czosnku i papryczki chili.
Ugotowane piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać
marynatą. Odstawić na 2-3 godziny.
Ryż włożyć do osolonego wrzątku i gotować według przepisu na
opakowaniu (ok. 30 minut). Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i
wstawić zamarynowane mięso. Piec 15-20 minut, do momentu kiedy marynata zacznie
bulgotać, a ryż będzie gotowy. Przed podaniem
polać ryż pozostałą z pieczenia mięsa marynatą.
Apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń