niedziela, 10 listopada 2013

Diabelskie piersi z kurczaka z brązowym ryżem

Kilka lat temu znalazłam w gazecie przepis na diabelskie skrzydełka i ochoczo od razu je przyrządziłam. Smak bardzo odpowiadał mi i mojemu mężowi, jednak skrzydełka mają mało mięsa i sporo z nimi roboty. Postanowiłam nieco ulepszyć przepis i uprościć spożywanie potrawy. Zaczęłam przygotowywać piersi z kurczaka. Do tego dania doskonale pasuje mi ryż. Nieraz biały, jednak coraz częściej brązowy. Pozostała z pieczenia mięsa marynata, doskonale sprawdza się jako sos, dzięki temu sam ryż też jest piekielnie ostry.

Diabelskie piersi z kurczaka z brązowym ryżem
Pikantne piersi z kurczaka z ryżem to obiad, który serwuję regularnie od wielu lat. W tej chwili gotuję często, co raz próbuję nowych potraw, jednak mam duży sentyment do tych dań które gotowałam za czasów moich pierwszych kulinarnych prób. Za czasów mrożonek i zapasów przywiezionych od babci. Pikantne, a za razem słodkie mięso smakuje mi za każdym razem tak samo dobrze, jak 5 lat temu…

Składniki na 2 porcje:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 woreczki brązowego ryżu (200 g)
  • 1 kostka rosołowa
Marynata do mięsa:
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili (używam zwykle marynowanych)

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, podzielić na dwie części. W garnku zagotować wodę, dodać kostkę rosołową i włożyć mięso. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. W tym czasie przygotować marynatę. W szklance wymieszać płynny miód, sos sojowy, olej oraz drobno posiekane ząbki czosnku i papryczki chili. Ugotowane piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać marynatą. Odstawić na 2-3 godziny.

Ryż włożyć do osolonego wrzątku i gotować według przepisu na opakowaniu (ok. 30 minut). Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i wstawić zamarynowane mięso. Piec 15-20 minut, do momentu kiedy marynata zacznie bulgotać, a ryż będzie gotowy. Przed podaniem  polać ryż pozostałą z pieczenia mięsa marynatą.

Diabelskie piersi z kurczaka z brązowym ryżem

Diabelskie piersi z kurczaka z brązowym ryżem

Diabelskie piersi z kurczaka z brązowym ryżem

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj