W przepisie, z którego korzystałam szaszłyków nie zapiekano.
Papryka była krótko obsmażona i oczywiście mięso, natomiast całości już nie
podgrzewano. Dodatkowym składnikiem były świeże listki botwinki. W mojej wersji
skorzystałam ze sprawdzonego wcześniej pieczenia szaszłyków po ich uprzednim
doprawieniu mieszanką przypraw do grilla. Z botwinki natomiast całkowicie
zrezygnowałam, ponieważ zapiekane listki raczej nie były smaczne. Dla Was
pozostawiam decyzje, czy zdecydujecie się na moja wersję, czy też na szaszłyki
na zimno.
|
Szaszłyki mięsno – warzywne |
Polecam także szaszłyki z kurczakiem oraz wegetariańskie.
Przepisy znajdziecie
TUTAJ
Receptura wzorowana na
przepisie z „Poradnika Domowego”
|
Szaszłyki mięsno – warzywne |
Składniki na ok.
6 szaszłyków:
- żółta papryka
- kilka pomidorków koktajlowych (ok. 10 sztuk)
- kilka owoców kaparowca (ok.
10 sztuk)
- sproszkowana papryka (słodka
lub ostra)
- mieszanka przypraw do grilla (klasyczna lub pikantna)
Mięsne kulki:
- ok. 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- oregano
- sproszkowana słodka papryka
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekany czosnek, 1-2 łyki
bułki tartej oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Z mięsa formować kulki
wielkości dużego orzecha włoskiego i panierować w bułce tartej. Mięsne kuleczki
smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym, głębszym tłuszczu, po czym odkładać
na ręcznik papierowy.
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na duże
kawałki. Pomidorki koktajlowe i owoce kaparowca przekroić na połówki. Kuleczki mięsne
nadziewać na patyczki od szaszłyków na przemian z papryką, owocami kaparowca i
pomidorkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
i piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni na
funkcji grzanie górne + grill przez ok. 15-20 minut. Smacznego
:)
|
Szaszłyki mięsno – warzywne |
|
Szaszłyki mięsno – warzywne |
|
Szaszłyki mięsno – warzywne |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.