Dotychczas mając ochotę na włoski deser tiramisu robiłam
trochę oszukaną wersję z gotowych biszkoptów. Jest na pewno prostsza i szybka w
wykonaniu. Kiedy jednak zrobiłam prawdziwy tort tiramisu zakochałam się z nim
bez pamięci i podejrzewam, że już nigdy nie wrócę do uproszczonej wersji tego
deseru. Z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że jest to prawdopodobnie
najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam i prawdopodobnie najlepsze jakie
zrobiłam. Tego wspaniałego, delikatnego smaku nie jestem w stanie opisać
słowami, musicie koniecznie sami go spróbować. Przepis Doroty zarówno na sam
biszkopt jak i cały tort okazał się idealny, nie chcę żadnego innego!
Tort Tiramisu |
Źródło przepisu:
mojewypieki.com
Składniki:
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 33 g mąki ziemniaczanej
Do nasączenia biszkoptu:
- 160 ml ostudzonej bardzo mocnej kawy
- 80 ml likieru kawowego
Masa:
- 750 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania porcjami
dodawać cukier, następnie cały czas ubijając po jednym żółtku. Mąki wymieszać,
przesiać, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać wierzch i piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni
przez około 30-40 minut (lub dłużej, do tzw. „suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, opuścić w formie z
wysokości k. 60 cm na podłogę, odstawić do uchylonego piekarnika do
ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty.
Zimną kawę wymieszać z likierem. Kremówkę ubić na sztywno,
pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Dodać serek mascarpone i
wymieszać np. mikserem.
Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć na paterę i nasączyć 1/3
mieszanki kawy i likieru. Następnie wyłożyć 1/3 masy z mascarpone i posypać 1/3
wiórków czekoladowych. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć ponczem itd.
kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki tortu
również wysmarować masą. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3
godziny. Smacznego!
Tort Tiramisu |
Tort Tiramisu |
Tort Tiramisu |
Tort Tiramisu |
Robiłam ten tort. Masz rację, jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńKtoś kradnie twoje zdjęcia i treści
OdpowiedzUsuńhttp://podkuch.blogspot.com/2014/07/mieszanka-krokietowo-nalesnikowa.html
wygląda pysznie :D pytanie... czy do biszkoptu nie dodaje się sody/proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie dodajemy ☺️
Usuńjuż raz robiłam tort jest pyszny:-).czy dostępny jest podobny przepis na biszkopt ale w wersji kakaowej na Twoim blogu?
OdpowiedzUsuń