poniedziałek, 23 czerwca 2014

Sałatka rozmaitości

Dzisiejsza sałatka to jedna z pierwszych sałatek jakie robiłam za czasów, kiedy w ogóle jeszcze nie gotowałam. Przepis pochodzi z bliżej nieokreślonego źródła internetowego – nawet nie ja go znalazłam. Nie pochwalam dodawania makaronu z zupki chińskiej, ale do tej sałatki mam po prostu sentyment i raz na jakiś czas robię ją dokładnie tak samo jak kilka lat temu. Nadałam jej nazwę „sałatka rozmaitości”, bo chyba nie znajdziecie u mnie na blogu drugiej z taką ilością różnych składników. Warzywa, jajka, szynka, ser, makaron… Ta przekąska jest dobrym pomysłem, kiedy spodziewacie się znajomych, bo wychodzi jej bardzo bardzo wielka micha!

Sałatka rozmaitości
Składniki:
  • makaron z jednej zupki chińskiej
  • mała kapusta pekińska
  • 6 jajek
  • długi ogórek
  • 2 pomidory
  • avokado
  • 10 dag szynki
  • 10 dag sera żółtego np. gouda
  • dymka
  • mały por
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sproszkowana ostra papryka (lub słodka)

Przygotowanie:

Rozkruszony makaron zalać w dużej misce ½ szklanki wrzącej wody (lub ciut więcej tak, żeby woda przykryła makaron). Przykryć i odstawić na kilka minut, aż makaron wchłonie wodę. Umyte liście kapusty pokroić w cienkie paski i dorzucić do makaronu. Jajka ugotować na twardo. Ogórek, pomidory, avokado, jajka, szynkę i ser pokroić w kostkę. Dymkę i pora zaś w talarki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawami. Smacznego!

Czas przygotowania: 50-60 minut
 
Sałatka rozmaitości
Sałatka rozmaitości

Sałatka rozmaitości

3 komentarze:

  1. Przepis kupuję, bardzo mi się podoba, tyle, że chętnie zastąpię makaron selerem ze słoika :-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastąpienie makaronu selerem świetnie obniża ilość węglowodanów a co za tym idzie spada też indeks glikemiczny :) świetny przepis. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj