Dzisiejsza zapiekanka makaronowa jest moją wersją
zapiekanki, jaką przygotowywała mi moja babcia, kiedy byłam dzieckiem. W
pierwotnej wersji makaron (zwykle cienkie nitki) wymieszany z serem przykryty był mięsem –
zapewne pozostałym po gotowaniu bulionu – a na wierzchu była gruba warstwa
żółtego sera, która przyjemnie chrupała po zapieczeniu. Naprawdę uwielbiałam tę
zapiekankę! Postanowiłam jednak nieco ją urozmaicić i zmienić poprzez
wcześniejsze zamarynowanie kurczaka, dzięki czemu mięso jest pikantne,
aromatyczne i soczyste, dodatkowo wprowadziłam warzywny element w postaci
pysznego, zielonego brokuła. Zamiast posypywać zapiekankę samym serem,
połączyłam go z jajkiem, śmietaną i przyprawami. Właściwie ta mieszanka jest bardzo gęsta i gdybym
chciała zrobić typowy sos powinnam odwrócić proporcje sera do płynnych
składników, a sam ser np. rozpuścić w podgrzanym mleku. Nie chciałam jednak
robić takiego płynnego sosu jak przy okazji ZAPIEKANYCH WARZYW. Zależało mi na stworzeniu czegoś pomiędzy płynnym sosem, a samą zapieczoną skorupką żółtego
sera i dokładnie ten efekt udało mi się uzyskać :).
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami |
Do mojej zapiekanki wykorzystałam MAKARON FARFALLE marki ELOVENA, który to otrzymałam od firmy w prezencie – za co bardzo dziękuję. Makarony przygotowywane w 100% z pszenicy Durum są naprawdę bardzo smaczne. Firma wprowadza obecnie na rynek wiele nowych produktów, z pewnością będę je kupować (zwłaszcza makarony), kiedy już pojawią się w sprzedaży! Wszystkie produkty tej marki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe – uzyskały bowiem rekomendację Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu, których znak znajdziecie na opakowaniu.
Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 200 g ulubionego makaronu (u mnie farfalle)
- kilka różyczek brokułów (mogą być mrożone)
Marynata do mięsa:
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 marynowana papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, oregano, sproszkowana papryka (słodka i/lub ostra)
Sos:
- 125 g sera żółtego
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, oregano, sproszkowana papryka (słodka i/lub ostra)
Dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Na początku przygotować marynatę do mięsa. W tym celu w
misce połączyć miód z olejem i sosem sojowym. Papryczkę chili i czosnek drobno
posiekać, wrzucić do miski, następnie dodać przyprawy i całość wymieszać. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w
niewielką kostkę. Mięso włożyć do miski z marynatą i dokładnie obtoczyć w
płynie. Całość owinąć folią i wstawić do lodówki na 1- 2 godziny.
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al. dente wg przepisu na opakowaniu i odcedzić. W tym samym czasie mięso wraz z całą marynatą przełożyć na patelnię i usmażyć na średnim ogniu. Brokuły natomiast zalać zimną wodą, dodać sól, cukier i ugotować.
Podczas gotowania i smażenia składników zapiekanki należy
przygotować sos. W tym celu na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser żółty,
następnie dodać do niego jajko, śmietanę oraz przyprawy i całość bardzo
dokładnie wymieszać. Naczynie
żaroodporne wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą.
Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć ¾ ugotowanego makaronu, następnie wyłożyć kawałki usmażonego kurczaka, a na mięso pozostały makaron. Różyczki brokułów podzielić na drobne kawałki i równomiernie ułożyć w naczyniu. Na koniec rozsmarować sos serowy. Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż ser się zapiecze. Danie wybornie smakuje z ketchupem :).
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami |
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami |
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami |
*wpis zawiera lokowanie produktu
bardzo lubię takie dania, pysznie wygląda ta zapiekanka
OdpowiedzUsuńpolecam zrobić, jest na prawdę doskonała :)
UsuńWłasnie robię ta zapiekankę wszystko pachnie pięknie.Marynata do kurczaka świetna,ja wszystko przygotowuje w parowarze a potem zapięke w piekarniku.Polecam sos zrobić z jogurtu z dodatkiem gałki muszkatołowej.
UsuńWykonałam - pycha !
Usuńhttp://nieprzesol.pl/zapiekanka-makaronowa/
OdpowiedzUsuńZapiekanki są super, i szybkie w przygotowaniu i pyszne !
Czym można zastąpić sos sojowy?
OdpowiedzUsuńW tej marynacie byłoby ciężko, polecam jednak zrobić po prostu inną marynatę do mięsa. W kategorii "sosy,salsy, dipy, marynaty" znajdziesz dwie propozycje.
UsuńDziękuje bardzo :)
UsuńWitaj, chciałabym zapytać jaką śmietanę dodajesz do sosu. :)
OdpowiedzUsuńZwykle 12% :)
Usuńwypróbowałam dzisiaj i na prawdę pyszna :) zmieniłam ejdnak marynatę, bo nie miałam sosu sojowego, ale dodałam miodu do mojej marynaty i efekt nieziemski <3
OdpowiedzUsuńpyszna <3
Świetny pomysł! Cieszę się, że smakowało i zapraszam ponownie :)
Usuńzrobilam dziś tylko sos wyszedl bardzo gesty i dodałam pół szklanki mleka oraz serek topiony i jeszcze jedno jajko. Zajadalismy z apetytem, polecam:)
OdpowiedzUsuńOwszem, sos jest gęsty. Bardzo fajny pomysł na zmianę :)
UsuńRobiłam wczoraj-super dobra-smakowala wszystkim
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuńdziś moja kolej na sprobowanie tego przepisu. liczę na to że się uda bo gotuje dla męża kucharza ;)
OdpowiedzUsuńSpore wyzwanie, ale na pewno będzie pysznie :)
UsuńByło baaardzo pysznie ;) Dziękuję za pomoc ;)
UsuńDziś ja robię taki obiad z tego przepisu. Marynatka wyszła palce lizać, zaraz idę wstawiać resztę składników i będziemy zapiekać :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!
UsuńWyszło naprawdę smacznie! Następnym razem może składniki na sos, np podgrzeję i zrobię z niego jednolitą masę przed zalaniem zapiekanki, bo gdy ostygła to zrobiły się delikatne grudki tam gdzie sera było więcej. Być może to mój błąd, ale nie mogłam się powstrzymać i nawet gdy ostygła to również ją podjadałam. Świetne połączenie smaków. :)
UsuńPysznosci !! :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda pysznie, a że uwielbiamy zapiekanki ta z pewnością też u nas niebawem zagości:-)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, też dziś robiłam ! ;D Wyszła przepyszna, a wszystkim aż się uszy trzęsły ! ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Marcepanek !
Bardzo się cieszę, że smakowała :) Pozdrawiam!
UsuńDzis zrobilam ta zapiekanke i jest pyszna, swietny przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :D
UsuńMiodu nie mam, ale poradzę sobie inaczej ;) Dziś to będzie mój obiadek :D
OdpowiedzUsuńi ja dziś ją zamierzam wypróbować - napiszę wieczorem jakie wyszło i czy smakowało mężowi :)
OdpowiedzUsuńWygląda super. Lubię zapiekanki z ciągnącym serem, a jeszcze jak w śródku kurczak to już całkowicie genialnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRewelacja, wszystkim smakowało!!!
OdpowiedzUsuńSpecjalnie kupiłam sos sojowy i zamierzam jutro ją zrobić, wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńMi wyszla za sucha. Potrzebowałabym wiecej sosu.
OdpowiedzUsuńSuper przepis dzisiaj na obiad
OdpowiedzUsuńzapiekanka pyszna, zapisuje do ulubionych
OdpowiedzUsuńWyląduje na stałe w moim menu. Pyszna zapiekanka.n
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam. Pyszna!
OdpowiedzUsuń