Dziś proponuję Wam dwie wersje szaszłyków, które doskonale
smakują z grilla. Jedne z nich (te z kurczakiem) prezentowałam Wam jakieś trzy
miesiące temu, jednak tutaj zmodyfikowałam nieco ich przygotowanie, co
zdecydowanie wpłynęło na ich lepszy smak. Wcześniej podsmażałam i mięso i
pieczarki, nie użyłam też TEJ marynaty, która jest moim ostatnim odkryciem. Tym
razem zachowując niby te same trzy składniki (kurczak, pieczarki, papryka)
stworzyłam dużo lepsze szaszłyki! Przede wszystkim zamarynowane wcześniej mięso
było aromatyczne i bardzo soczyste. Gorąco polecam Wam wypróbować.
Jeżeli chodzi o wersję wegetariańską, możecie oczywiście
stworzyć własne kombinacje. Dobrze będzie tu pasować cebula, czy bakłażan.
Takie szaszłyki z pewnością będą urozmaicone jeżeli użyjemy do nich brzoskwiń,
ananasa, marynowanych patisonów czy miniaturowych kolbek kukurydzy.
Szaszłyki z grilla |
Składniki:
Wersja z kurczakiem:
- podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i zamarynowana w TEJ marynacie
- kilka dużych pieczarek
- jedna papryka
- przyprawy: do grilla (klasyczna lub pikantna), papryka słodka lub ostra
Wersja wegetariańska:
- ogórek długi
- nieduża cukinia
- jedna papryka
- pomidorki koktajlowe
- przyprawy: do grilla (klasyczna lub pikantna), papryka słodka lub ostra
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki (jeżeli mamy małe
pieczarki to kroimy je na połówki). Papryki umyć, wydrążyć z nich gniazda
nasiennie i pokroić w dość dużą kostkę. Ogórek i cukinię również umyć, obrać,
pokroić wzdłuż na 4 części, następnie końcówką noża delikatnie usunąć gniazda
nasienne i podobnie jak papryki pokroić w kostkę.
W celu przygotowanie szaszłyków z kurczakiem, nadziewać na
patyki na przemian kawałek pieczarki, zamarynowanego kurczaka i papryki (całość
można polać pozostałą marynatą). W drugiej wersji nadziewać na przemian kawałki
ogórka, cukinii, papryki i pomidorki koktajlowe. Wszystkie szaszłyki oprószyć
przyprawami i grillować przez około 10-15 minut co jakiś czas je obrając.
Podawać z pieczywem, tortillami lub pieczonymi ziemniakami,
a także z ulubionym dipem czy sosem pomidorowym. Do szaszłyków doskonale będzie
też pasować sałatka przygotowana np. ze świeżych warzyw rosnących na naszej
działce (pomidory, ogórki) lub po prostu porwana na kawałki, osuszona i skropiona
dressingiem sałata.
Szaszłyki z grilla |
Szaszłyki z grilla |
Szaszłyki z grilla |
Bardzo lubię takie szaszłyczki, trzeba korzystać póki jest lato i zajadać :)
OdpowiedzUsuńoj dawno takiego szaszłyka nie jadłam... koniecznie trzeba to naprawić :D
OdpowiedzUsuń