niedziela, 28 lipca 2013

Szaszłyki z grilla – dwie wersje

Dziś proponuję Wam dwie wersje szaszłyków, które doskonale smakują z grilla. Jedne z nich (te z kurczakiem) prezentowałam Wam jakieś trzy miesiące temu, jednak tutaj zmodyfikowałam nieco ich przygotowanie, co zdecydowanie wpłynęło na ich lepszy smak. Wcześniej podsmażałam i mięso i pieczarki, nie użyłam też TEJ marynaty, która jest moim ostatnim odkryciem. Tym razem zachowując niby te same trzy składniki (kurczak, pieczarki, papryka) stworzyłam dużo lepsze szaszłyki! Przede wszystkim zamarynowane wcześniej mięso było aromatyczne i bardzo soczyste. Gorąco polecam Wam wypróbować.

Szaszłyki z grilla
Jeżeli chodzi o wersję wegetariańską, możecie oczywiście stworzyć własne kombinacje. Dobrze będzie tu pasować cebula, czy bakłażan. Takie szaszłyki z pewnością będą urozmaicone jeżeli użyjemy do nich brzoskwiń, ananasa, marynowanych patisonów czy miniaturowych kolbek kukurydzy.

Szaszłyki z grilla
Przepis własny

Składniki:

Wersja z kurczakiem:
  • podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i zamarynowana w TEJ marynacie
  • kilka dużych pieczarek
  • jedna papryka
  • przyprawy: do grilla (klasyczna lub pikantna), papryka słodka lub ostra

Wersja wegetariańska:
  • ogórek długi
  • nieduża cukinia
  • jedna papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • przyprawy: do grilla (klasyczna lub pikantna), papryka słodka lub ostra

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki (jeżeli mamy małe pieczarki to kroimy je na połówki). Papryki umyć, wydrążyć z nich gniazda nasiennie i pokroić w dość dużą kostkę. Ogórek i cukinię również umyć, obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie końcówką noża delikatnie usunąć gniazda nasienne i podobnie jak papryki pokroić w kostkę.

W celu przygotowanie szaszłyków z kurczakiem, nadziewać na patyki na przemian kawałek pieczarki, zamarynowanego kurczaka i papryki (całość można polać pozostałą marynatą). W drugiej wersji nadziewać na przemian kawałki ogórka, cukinii, papryki i pomidorki koktajlowe. Wszystkie szaszłyki oprószyć przyprawami i grillować przez około 10-15 minut co jakiś czas je obrając.

Podawać z pieczywem, tortillami lub pieczonymi ziemniakami, a także z ulubionym dipem czy sosem pomidorowym. Do szaszłyków doskonale będzie też pasować sałatka przygotowana np. ze świeżych warzyw rosnących na naszej działce (pomidory, ogórki) lub po prostu porwana na kawałki, osuszona i skropiona dressingiem sałata. 

Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla
 
Szaszłyki z grilla

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie szaszłyczki, trzeba korzystać póki jest lato i zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj dawno takiego szaszłyka nie jadłam... koniecznie trzeba to naprawić :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj