Pamiętacie moją
czekoladową babkę z niebieską polewą? Wspomniałam Wam wtedy, że mam pewien
plan co do wykorzystywania barwników. Chodziło mi właśnie o ciasteczka motyle,
więc jak widać poniżej plan się udał! Kolorowe, wiosenne motyle zagościły w
moim domu :)
|
Ciasteczka motyle |
Przepis na
ciasteczka, lukier oraz dekoracje pochodzi z pisma „Dekoracja ciast”(plus kilka
moich uwag). Była to moja druga przygoda z barwnikami, ale pierwsza z lukrem
królewskim. Napracowałam się naprawdę mocno. Łącznie zrobienie 14 motyli zajęło
mi około 4 godziny. Może trwało to tak długo z uwagi na fakt, że po raz
pierwszy robiłam takie „cuda”? Nie wiem, w każdym razie przy ostatnich
ciastkach ręką mi drżała jak u staruszki (od wyciskania lukru) :P. Ale z efektu
nie tylko ja byłam zadowolona, także warto było!
|
Ciasteczka motyle |
Ciasteczka są
doskonałe w smaku, nawet bez dekoracji (nie mogłam się powstrzymać i zjadłam
kilka), a kształt można wyciąć dowolny.
Mam nadzieję, że wraz ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi, przyjdzie do nas prawdziwa wiosna, a nie tylko ta kalendarzowa. Życzę Wam ciepłych, pogodnych, rodzinnych i kolorowych Świąt Wielkanocnych. Spróbujmy na prawdę odpocząć, oderwać się od codziennych obowiązków i cieszyć się chwilami spędzonymi z najbliższymi osobami!
A teraz przepis:
CIASTKA
Składniki na 18-25
ciastek:
- 250 g mąki
pszennej + do podsypywania
- 125 g cukru
- 125 g masła w
temperaturze pokojowej
- jajko
- łyżeczka ekstraktu
waniliowego ( u mnie aromat)
Przygotowanie
Mikserem utrzeć
miękkie masło z cukrem. Dodać jajko i aromat waniliowy, wymieszać. Przesianą
mąkę stopniowo dodawać do ciasta. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w
folię i włożyć do lodówki na 0,5-1 godzinę (ciasto będzie się mocno lepić, ale
nie dodawajmy więcej mąki, kiedy poleży w lodówce stężeje).
Ciasto rozwałkować
na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4mm (placek nie może być za cienki,
ponieważ ciastka połamią się) i wykrawaczką w kształcie motyla wyciąć ciastka.
Motyle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor, przez około 10-15 minut. Po tym czasie
motyle wyjąć, studzić na kratce.
Rada: jeżeli chcemy dekorować motyle,
ciastka można przygotować i upiec dzień wcześniej.
LUKIER KRÓLEWSKI
Składniki:
- 500 g cukru pudru
- białka z dwóch
jajek
- łyżeczka soku z
cytryny
Przygotowanie:
Cukier puder
przesiać do miski, dodać białka i sok z cytryny. Ubijać blenderem ok. 4-5 minut
do uzyskania gładkiej masy (ewentualnie wymieszać dokładnie drewnianą łyżkę –
6-7 minut). Gotowy lukier powinien tworzyć sztywny stożek, jednak do naszej
dekoracji potrzebna będzie konsystencja średniej gęstości (lukier ma spływać z
łyżki, ale nie za szybko, mniej więcej tak jak nieubita śmietana kremówka).
Jeżeli lukier jest za gęsty, można dodać kroplę soku z cytryny i dokładnie
wymieszać.
Uwaga: poniżej zamieszczam zdjęcie obrazujące trzy
gęstości lukru. Zdjęcie pochodzi z pisma „Dekoracja ciast”.
Uwaga: lukier królewski jest gotowy do użycia od razu
po przygotowaniu, jeżeli jednak chcemy go wykorzystać później, należy przełożyć
go do szczelnego pojemnika, przykryć wilgotną ściereczkę i zamknąć wieczko. W
lodówce można przechowywać lukier do pięciu dni. Przed użyciem lukier należy
ponownie ubić.
MOTYLE
Składniki:
- 12 kruchych
ciastek z powyższego przepisu
- 450 g lukru
królewskiego ( z powyższego przepisu lub kupionego w proszku)
- trzy barwniki
spożywcze: niebieski, zielony, fioletowy ( w proszku lub w żelu)
- woda
Przygotowanie:
Lukier podzielić na
trzy części po 150 g (jeżeli używasz lukru w proszku, dolej do niego odrobinę
wody, do uzyskania konsystencji średniej gęstości. Wodę dodawaj po kilka
kropel, ponieważ jeśli dodasz za dużo, lukier będzie trudno zagęścić). Dwie
miseczki z lukrem odstawić i przykryć wilgotną ściereczką. Do 150 g lukru dodać
niebieski barwnik (barwnik dodawaj powoli, za pomocą wykałaczki, do uzyskania
pożądanego nasycenia koloru) i wymieszać metalową łyżką.
Końcówkę cukierniczą
z małym okrągłym otworem, umieścić wewnątrz rękawa cukierniczego lub odciąć
końcówkę rękawa tworząc mały otwór. Do rękawa nałożyć trzy łyżeczki niebieskiego
lukru, rękaw zawinąć na górze kilka razy, wycisnąć odrobinę masy na próbę (aby
pozbyć się powietrza z rękawa).
Delikatnie ściskając rękaw, prowadzić do palcem wskazującym i rysować
linię wzdłuż krawędzi ciastka. Czynność powtórzyć na 3 ciastkach. Pozostały w
rękawie lukier zostawić na później – będzie potrzebny do zrobienia kropek i
korpusów na motylach zielonych i fioletowych.
Niebieski lukier
pozostały w misce rozcieńczyć odrobiną wody ( około 1-1,5 małej łyżeczki wody)
do uzyskania rzadkiej konsystencji (patrz zdjęcie konsystencji lukru u góry).
Rękaw cukierniczy napełnić lukrem, a następnie wypełnić nim obrysowane kształty
(w celu równomiernego rozłożenia lukru na skrzydłach motyli, pomagałam sobie
wykałaczką).
Tak przygotowane
motyle pozostawić na wyschnięcia na około 2-4 godziny (kontynuować dekoracje
możemy, jeżeli lukier na ciastkach zastygnie, można to delikatnie sprawdzić
palcem).
W taki sam sposób
jak zrobione zostały niebieskie motyle, udekorować kolejnych osiem ciastek
używając zielonego i fioletowego lukru (za każdym razem zostawiaj w rękawie
cukierniczych lukier średniej gęstości, będzie potrzebny do wykonania kropek i
korpusów motyli)
Kiedy skrzydła
motyli zastygną, za pomocą pozostawionego średnio gęstego lukru w trzech
rękawach wykonać kropeczki: na niebieskich motylach, wycisnąć fioletowe kropki,
na zielonych, niebieski, a na fioletowych zielone.
Następnie wykonać
korpusy motyli. Wycisnąć duża kropkę w miejscu główki, a drugą kropkę przeciągnąć
wzdłuż tułowia motyla. Na niebieskich motylach wycisnąć zielone korpusy, na
fioletowych niebieski, a na zielonych fioletowe.
Tak udekorowane
motyle pozostawić do zastygnięcia.
|
Ciasteczka motyle |
|
Ciasteczka motyle |