czwartek, 24 października 2013

Zupa - krem z dyni

Na krem dyniowy moja koleżanka Basia czekała długo, ale mam nadzieję, że było warto. Dzisiejsza zupa z dyni jest specjalnie dla niej oraz dla wszystkich osób, które ostatnio mnie podpytywały o tenże przepis :).  Kiedy już uporamy się z przygotowaniem dyni, ugotowanie zupy jest proste, szybkie i przyjemne.

W internecie znajdziecie różne przepisy na zupę z dyni. Często jest ona pieczona lub występuje w połączeniu z innymi warzywami. Moja receptura jest bardziej podstawowa, może Wam posłużyć jako baza do eksperymentowania. 

Zupa - krem z dyni

Zupa - krem z dyni
 
Przepis własny 

Składniki na 3 porcje:
  • 50-60 dag dyni (około 1/3 niewielkiej dyni)
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 pomidor
  • 250 ml bulionu drobiowego*
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta oregano
  • szczypta kurkumy
  • szczypta sproszkowanej ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru

Opcjonalnie do podania: śmietana, uprażone pestki dyni, grzanki, tarty ser owczy lub parmezan

*płyn powinien przykryć dynię, więc możecie potrzebować nieco więcej bulionu, ewentualnie wlejcie szklankę bulionu i nieco wody. 

Przygotowanie:

Dynię umyć, przekroić, wydrążyć gniazda nasiennie, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Następnie dodać dynię i smażyć przez 5-10 minut. W tym czasie sparzyć i obrać ze skórki pomidora, wydrążyć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Warzywa zalać bulionem (wlać tyle bulionu, aby przykrył dynię, lub 250 ml bulionu i nieco wody).

Zupę doprawić do smaku przyprawami i gotować przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie przelać do pojemnika blendera i zmiksować. W razie potrzeby ponownie doprawić.  Podawać z dodatkiem śmietany, uprażonych pestek dyni lub płatków migdałowych. Do kremu dyniowego pasuje również starty ser owczy lub parmezan (u mnie grana padano), grzanki lub leśne grzyby. 

Zupa - krem z dyni
Zupa - krem z dyni
Zupa - krem z dyni

6 komentarzy:

  1. Zupa wyszła pyszna! Ale bardzo szybko znikła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała :) Dobre zupy mają to do siebie, że niestety szybko znikają :(.

      Usuń
  2. Własnie gotuję zupkę i bardzo jestem ciekawa jak wyjdzie?????To moje pierwsze spotkanie z dynią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdzie pyszna zupka! Czekam na wrażenia :)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie również! teraz w sezonie letnim ratuję się jeszcze dynią z zamrażarki, zachowaną z zeszłego sezonu :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj