Jajka faszerowane
(jak widać po moich wpisach) można nadziewać naprawdę na wiele różnych
sposobów. Dziś kolejna, już szósta, propozycja farszu. Bardzo prosta i smaczna
kompozycja pieczarek, żółtek i majonezu.
Jajka faszerowane
robię wielokrotnie w ciągu roku, ponieważ doskonale sprawdzają się jako danie
kolacyjne, przekąska weekendowa lub jako imprezowa przystawka.
Rada: farsz pieczarkowy doskonale będzie się komponował z posiekaną
natką pietruszki lub koperkiem.
- 3 jajka
- 10-15 dag pieczarek
- łyżka majonezu
- łyżka masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na
twardo ( jajka zalać zimną wodą i od momentu zagotowania się wody, gotować
przez 10 minut, zdjąć z ognia, odcedzić, odstawić do wystudzenia). Pieczarki
obrać i zetrzeć na tarce (u mnie starte na tarce o drobnych oczkach, ale może
też być na dużych), następnie podsmażyć na łyżce masła i odstawić do
wystudzenia.
Chłodne jajka obrać,
przekroić wzdłuż na pół i wyjąć delikatnie żółtka. Żółtka umieścić w misce i
rozgnieść widelcem, dodać do nich podsmażone wcześniej pieczarki, łyżkę
majonezu, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i małą łyżeczką
nakładać farsz do białek.
Uwaga: Jajka można ułożyć na sałacie, przybrać koperkiem, natką
pietruszki lub kawałkami papryki.
Jajka faszerowane pieczarkami |
Jajka faszerowane pieczarkami |
Moje naj naj najbardziej ulubione jajka faszerowane! Bez nich Wielkanoc się nie odbędzie:)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że trafiłam w gust :)
Usuń