Tak jak Wam
obiecałam (przy okazji jajek z łososiem i oliwkami ), podaję kolejną
propozycję na faszerowane jajka. Myślę, że przyda się Wam nie tylko z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych. Tym
razem zaprezentuję, aż trzy sposoby. Byłam ciekawa co wyjdzie, więc zrobiłam
kilka jajek z różnymi dodatkami. Przygotowałam jedną „bazową” masę z żółtek,
twarożku i mleka. Do jednej części dodałam chrzan, do drugiej natkę pietruszki, a do trzeciej
przecier pomidorowy. Największym powodzeniem cieszyły się jajeczka chrzanowe.
Ciekawa jestem które Wam posmakują najbardziej?
Jajka faszerowane |
Jajka faszerowane |
Składniki:
- 8 jajek
- 20 dag twarożku
- 6 łyżek mleka
- sól i pieprz
- 1,5 łyżki chrzanu (tartego)
- 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
- 0,5 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Natkę pietruszki
umyć, osuszyć i posiekać. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić
na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka. W misce wymieszać twarożek z mlekiem, dodać
rozgniecione żółtka, doprawić solą i pieprzem, następnie utrzeć na jednolitą
masę. Farsz podzielić na trzy części. Do jednej dodać chrzan, drugą połączyć z
przecierem pomidorowym, a trzecią część wymieszać z natką pietruszki.
Kolejno każdą z mas przełożyć do szprycy i napełnić jajka. Tak przygotowane jajka można udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem. Dodatkowo, warto do nich podać kawałki pomidora lub ogórka.
Kolejno każdą z mas przełożyć do szprycy i napełnić jajka. Tak przygotowane jajka można udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem. Dodatkowo, warto do nich podać kawałki pomidora lub ogórka.
Swietny przepis ale zadam moze glupie pytanie, o jaki twarozek chodzi bo teraz tyle tego ustrojstwa:-)
OdpowiedzUsuńChodzi o taki naturalny twarożek, zwykle nazywa się domowy. Musi mieć gładką konsystencję taką jak na kanapki, a nie granulowany.
UsuńAlbo np. taki też powinien być ok:
http://www.frisco.pl/pid,1272/n,Twoj-Smak-Serek-naturalny/stn,product#!
Ogólnie najlepiej szukać "domowy twarożek naturalny".