Zupa szczawiowa |
Składniki:
- około 70 dag świeżego szczawiu (lub konserwowego)
- 0,5 szklanki wody
Wywar:
- włoszczyzna
- 0,75 litra wody
- kostka bulionowa warzywna
- płaska łyżka wegety
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Dodatkowo:
- 0,5 szklanki mleka
- 0,25 szklanki śmietany
- łyżka mąki
- łyżeczka masła
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Włoszczyznę włożyć do wody, dodać wegetę, kostkę bulionową,
liście laurowe i ziela angielskie. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około
25 minut. Po tym czasie wywar przestudzić.
Świeży szczaw umyć, posiekać i dusić na łyżeczce masła,
podlewając wodą przez około 15-20 minut. (jeżeli używamy szczawiu konserwowego,
całą zawartość słoika przełożyć do garnka i również dusić z dodatkiem masła i
wody).
Mąkę połączyć z mlekiem, dodać do przestudzonego wywaru,
zagotować, a następnie dodać szczaw i odstawić z ognia. Zupę doprawić odrobiną
soli i cukru. Dodać śmietanę, wymieszać i podawać. Aby śmietana nie zwarzyła
się w zupie, należy ją zahartować. W tym celu do 0,25 szklanki śmietany dolać
zupę i dokładnie wymieszać. Następnie tak zahartowaną śmietanę połączyć z zupą.
Zupa szczawiowa |
Zupa szczawiowa |
Bardzo lubię szczawiową, a dawno nie jadłam. Teraz narobiłam sobie smaka :)
OdpowiedzUsuńNie pozostaje nic innego jak ugotować zupkę :)
UsuńUlubioooona moja zupka :)
OdpowiedzUsuńZaskoczyło mnie mleko w składzie. Może być smacznie. Ja podaje z ugotowannymi osobno ziemniaczkami okraszonymi skwarkami z cebulką na smalcu.
OdpowiedzUsuńmm z takimi ziemniaczkami to musi być pyszne!
Usuń