czwartek, 14 marca 2013

Zupa szczawiowa

Po prezentowanej jakiś czas temu, kwaśnej ogórkowej, cały czas pozostawię Was w kwaskowatych smakach proponując zupę szczawiową. Ta lekko kremowa i odświeżająca zupa świetnie smakuje z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, makaronu lub ryżu.

Zupa szczawiowa

Składniki:
  •  około 70 dag świeżego szczawiu (lub konserwowego)
  • 0,5 szklanki wody
Wywar:
  • włoszczyzna
  • 0,75 litra wody
  • kostka bulionowa warzywna
  • płaska łyżka wegety
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
Dodatkowo:
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,25 szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • łyżeczka masła
  • sól
  • cukier
Przygotowanie:

Włoszczyznę włożyć do wody, dodać wegetę, kostkę bulionową, liście laurowe i ziela angielskie. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 25 minut. Po tym czasie wywar przestudzić.
Świeży szczaw umyć, posiekać i dusić na łyżeczce masła, podlewając wodą przez około 15-20 minut. (jeżeli używamy szczawiu konserwowego, całą zawartość słoika przełożyć do garnka i również dusić z dodatkiem masła i wody).

Mąkę połączyć z mlekiem, dodać do przestudzonego wywaru, zagotować, a następnie dodać szczaw i odstawić z ognia. Zupę doprawić odrobiną soli i cukru. Dodać śmietanę, wymieszać i podawać. Aby śmietana nie zwarzyła się w zupie, należy ją zahartować. W tym celu do 0,25 szklanki śmietany dolać zupę i dokładnie wymieszać. Następnie tak zahartowaną śmietanę połączyć z zupą.

Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię szczawiową, a dawno nie jadłam. Teraz narobiłam sobie smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak ugotować zupkę :)

      Usuń
  2. Zaskoczyło mnie mleko w składzie. Może być smacznie. Ja podaje z ugotowannymi osobno ziemniaczkami okraszonymi skwarkami z cebulką na smalcu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj