Po udanym KREMIE BROKUŁOWYM postanowiłam ponownie
przyrządzić tego typu zupę. Tym razem zdecydowałam się na pomidory. Zmiksowałam
krojone pomidory z 2,5 puszki wraz z bazylią, następnie zmieszałam z bazą
przygotowaną w dokładnie taki sam sposób jak do kremu brokułowego, czyli
zasmażona cebula z czosnkiem i mąką wymieszana z bulionem. Zarówno sos
pomidorowy, jak i bulion nieco zredukowałam, dlatego też moja zupa jest naprawdę
gęsta! Cukier zniwelował nadmierną
kwaskowatość pomidorów, a pieprz Cayenne nadał pikanterii, którą lubię :)
Krem z pomidorów |
Przepis własny
Składniki:
- 1 kg pomidorów krojonych z puszki (2,5 puszki)
- pół pęczka świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeni
- 2 łyżki masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- 250 ml BULIONU drobiowego lub warzywnego
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- cukier
- pieprz cayenne
Opcjonalnie: śmietana
*mogą być też całe, ponieważ i tak będziemy je blendować
Przygotowanie:
Pomidory z puszki (wraz z sosem) i bazylię zmiksować
blenderem. Gotować na średnim ogniu około 30 minut, aż sos pomidorowy
zgęstnieje.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć na rozgrzanej
oliwie z masłem. Dodać mąkę i energicznie rozprowadzić. Następnie wlać gorący bulion i wymieszać
całość trzepaczką. Cały czas mieszając dodać zredukowany sos pomidorowy.
Doprawić do smaku solą, cukrem, czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne dla
zaostrzenia smaku. Na koniec wszystko jeszcze raz zblendować. Opcjonalnie na
talerzach można dodać śmietanę.
Krem z pomidorów |
Krem z pomidorów |
Krem z pomidorów |
Pomidorowa z chilli smakuje bosko! Dziękuję za dodanie wpisu do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią wzięłam udział w akcji, może jeszcze zdążę dodać coś innego :)
Usuńłyżka sama pcha mi się do reki aby nabrać tej pysznej zupy :)
OdpowiedzUsuńchodzi już za mną taka zupa od dłuższego czasu muszę ją w końcu przygotować:)
OdpowiedzUsuńrany, jaka ona pyszna :-)
OdpowiedzUsuńmam pytanie, na ile porcji srednio wychodzi taka zupa?:) wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń3-4 porcje zależnie od wielkości.
UsuńBardzo smaczna :) dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńRewelacja:-)
OdpowiedzUsuńRewelacja:-)
OdpowiedzUsuńRewelacja:-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZupa wyszła świetna!!!
OdpowiedzUsuńZupa przepyszna !!!!!!! Na pewno jeszcze nie raz zagości u mnie w domu :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj testuje przepis mam nadzieje ze zupka bedzie tak smakowita jak wyglada :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszna!
OdpowiedzUsuńKrem najlepszy na świecie! zrobiłam go już króryś raz i za każdym razem znika szybko z talerzy :) jeśli robiłaś kiedyś krem z czerwonych buraków to dodaj proszę przepis bo zapewne jest tak samo rewelacyjny jak ten!
OdpowiedzUsuńSuper przepis - prosty, szybki, a krem bardzo wyrazisty! Tego szukałam! Dzięki:)
OdpowiedzUsuń