Jak już zrobiłam pierwszą
babkę piaskową, to teraz jak to się mówi „idę w galop babkowy” :P
Oczywiście żartuję, nie ma co przesadzać, ale chciałam Wam zaprezentować
przynajmniej jeszcze jedną babkę przed świętami no i się udało!
Tym razem
zdecydowałam się na babkę mocno czekoladową (pod kątem mojego domowego
wielbiciela czekolady, czyli męża). Do ciasta dodałam kakao, tabliczkę gorzkiej
czekolady i kilka orzechów włoskich.
Pewnie zastanawiacie się co to za niebieska polewa, która polałam babkę? Otóż zdradzę Wam, że pokusiłam się o zakup kilku barwników i co prawda mam w planach nieco inne ich użycie (to jeszcze pozostanie tajemnicą), ale nie mogłam wytrzymać z ciekawości jaki będzie efekt dodania ich do czegoś i przy pierwszym wypieku od razu musiałam wypróbować. Z efektu jestem całkiem zadowolona, a jak Wam podoba się moja babka oblana błękitem? Mam nadzieję, że jeżeli moje plany wyjdą to już niebawem na tym blogu będzie bardzo wiosennie i kolorowo.
Mocno czekoladowa babka ucierana |
Pewnie zastanawiacie się co to za niebieska polewa, która polałam babkę? Otóż zdradzę Wam, że pokusiłam się o zakup kilku barwników i co prawda mam w planach nieco inne ich użycie (to jeszcze pozostanie tajemnicą), ale nie mogłam wytrzymać z ciekawości jaki będzie efekt dodania ich do czegoś i przy pierwszym wypieku od razu musiałam wypróbować. Z efektu jestem całkiem zadowolona, a jak Wam podoba się moja babka oblana błękitem? Mam nadzieję, że jeżeli moje plany wyjdą to już niebawem na tym blogu będzie bardzo wiosennie i kolorowo.
Ciasto:
- 300 g maki pszennej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (ziarenek)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g gorzkiej czekolady
- kilka orzechów włoskich
- 150 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 150 ml mleka
Polewa:
- 38 g białej czekolady
- 18 g masła
- łyżka mleka
- 47 g cukru pudru
- odrobina niebieskiego barwnika (na koniuszku wykałaczki)
Dodatkowo:
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
W misce wymieszać
przesianą mąkę, kakao, kawę, sodę, posiekaną lub startą czekoladę oraz
posiekane orzechy włoskie. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną
pianę. Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć mikserem na gładką masę,
następnie cały czas ucierając dodawać suche składniki na przemian z mlekiem. Na
koniec wmieszać ubite białka.
Uwaga: Do ciasta można dodać 100 g
powideł śliwkowych, należy wtedy zmniejszyć ilość mleka do około 100 ml aby
ciasto nie było za luźne.
Formę na babkę
wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto
i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie
zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec babkę jeszcze przez około 10-15
minut (do tzw. „suchego patyczka).
Kiedy babka
wystygnie przygotować polewę. Do rondelka wrzucić czekoladę, masło i wlać
mleko. Podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki
się rozpuszczą i połączą. Następnie rondelek zdjąć z kąpieli wodnej, dodać
cukier puder i dokładnie go wmieszać łyżką lub blenderem (mieszałam łyżką). Na
koniec, za pomocą wykałaczki do gładkiej masy dodać odrobinę niebieskiego
barwnika (nabrać na koniuszek wykałaczki) i mieszać do uzyskania jednolitego
koloru. Polać babkę, ewentualnie ozdobić posiekaną czekoladą lub orzechami
włoskimi.
Uwaga: Polewa dosyć szybko zastyga :)
Mocno czekoladowa babka ucierana |
Mocno czekoladowa babka ucierana |
Mocno czekoladowa babka ucierana |
Ojej, jaka śliczna! Wygląda FANTASTYCZNIE!
OdpowiedzUsuńAle piękna!!
OdpowiedzUsuńBoski kolor tej polewy:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuję z tą 'morską' polewą:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i bardzo się cieszę, że podoba Wam się moja eksperymentalna polewa :)
OdpowiedzUsuńFajna ta polewa:)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek polewy..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńPiękna ta Twoja babka :)
OdpowiedzUsuńŁał, ten barwnik powoduje, że wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńpiękna. taka inna. aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńwww.mojezycie-przedslubem.blogspot.com
Pięknie wygląda, polewa dodaje uroku:)
OdpowiedzUsuńSmerfy miałyby uciechę ! Podpowiedz proszę, gdzie takie barwniki kupić?
OdpowiedzUsuńZ tego co słyszałam, najlepsze są produkty firmy Wilton i możesz je kupić tu: www.aledobre.pl. Jednak dla mnie te pojemności (28g) były za duże, więc zdecydowałam się kupić kilak kolorów, ale mniejszych (5g). Barwników używa się tak małe ilości, że pięciogramowe słoiczki wystarczą na długo-tak sądzę :). Zakupu dokonałam na allegro, dokładnie tutaj:
Usuńhttp://allegro.pl/barwniki-spozywcze-barwnik-spozywczy-sloiczki-13k-i3102215190.html
Kolor, którego użyłam do polewy to jasny niebieski. Barwniki w proszku mogą mieć szerokie zastosowanie do wszelkich polew, lukrów, kremów maślanych czy bitej śmietany. Nie zmienią konsystencji naszej masy, w przeciwieństwie do barwników płynnych.
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję bardzo,zamówię, bo ten niebieski lukier robi wrażenie!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam pomóc :)
UsuńU mnie ma cudownie turkusowy kolor Twój lukier :) Uśmiechnęłam się do niego z niekłamanym zachwytem :)
OdpowiedzUsuńA czekoladowa babka musi być pyszna :)
Kolor istotnie jest piękny :) Pod koniec tygodnia tęż będzie coś z jego użyciem i jeszcze inne cudne kolorki wystąpią - zapraszam!
UsuńPozwolę sobie tylko zwrócić uwagę moi kochani, że to jest polewa z białej czekolady, a nie lukier ;P
OdpowiedzUsuń