A przepis, który standardowo trochę pozmieniałam dostałam od
koleżanki Barbary :). Basiu – dziękuję za recepturę!
Składniki:
Zupa soczewicowa |
Zupa soczewicowa |
Składniki:
- 25 dag soczewicy zielonej
- 30 dag wędzonego boczku
- 4 średnie ziemniaki
- włoszczyzna (może być mrożona, wtedy użyjmy pół opakowania)
- warzywna kostka bulionowa
- łyżka Vegety
- sól i pieprz
- ziele angielskie – 4-5 kulek
- liść laurowy – 3 liści
- pieprz czarny ziarnisty – ok. 10 ziaren
Przygotowanie:
Soczewice wsypać do garnka i zalać wodą w proporcjach 1/3,
tzn. tak żeby wody było objętościowo dwa razy więcej niż soczewicy. Moczyć no
najmniej godzinę.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni,
następnie przełożyć na ręcznik papierowy, aby tłuszcz się odsączył.
Do dużego garnka nalać 1,5 litra wody, dodać włoszczyznę,
pokrojone w kostkę ziemniaki, kostkę bulionową, Vegetę i wszystkie przyprawy.
Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 25-30 minut.
Jednocześnie soczewicę ugotować do miękkości ( w wodzie, w której się moczyła).
Po ugotowaniu się ziemniaków w zupie, dodać do garnka podsmażony i odsączony z tłuszczu boczek, ugotowaną soczewicę wraz z wodą, w której się gotowała i całość wymieszać. Gotować jeszcze około 10-15 minut i gorącą podawać.
Ja zupy uwielbiam, a zimą zwłaszcza grochowe, soczewicowe, fasolowe.Do swojej soczewicowej dodaję papryczkę czili lub imbir( zależy co mam i dwa rodzaje soczewicy: jeszcze mniejszą pomarańczową( która i tak staje się bura)
OdpowiedzUsuńO z chili to musi być pyszna, taka ostra :)
OdpowiedzUsuńZupa idealna na chłodne dni. Najlepsza jest 2-3 dni po jej ugotowaniu - jak troszkę postoi i się ją na nowo przegotuje. Sama gęstnieje i nabiera smaku!
OdpowiedzUsuńDzięki za uwagi Basiu i oby nas te chłodne dni nareszcie opuściły!
Usuń