Pomidorowa |
Składniki:
(przepis własny)
Bulion:
- ćwiartka kurczaka (sama noga lub udko to za mało)
- włoszczyzna: korzeń pietruszki, dwie marchewki, plaster selera lub pół opakowania mrożonej włoszczyzny
- 4-5 kulki ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- kotka rosołowa drobiowa
- płaska łyżka przyprawy do zupa – Vegeta
- 2 litry wody
Dodatkowo:
- 80 g przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Marchewkę,
pietruszkę i seler umyć, obrać i umieścić w dużym garnku. Do warzywa włożyć
ćwiartkę kurczaka, zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie, liście
laurowe, kostkę rosołową oraz Vegetę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Kiedy
zupa się zagotuje zmniejszyć ogień i na średnim płomieniu gotować 2 godziny pod
przykryciem.
Gotowy bulion
przelać do drugiego garnka, odcedzając jednocześnie na sitku włoszczyznę i
mięso (kurczaka możemy zjeść ziemniakami
na drugie danie). Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną w dużym kubku.
Dolać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną, pomidorową
śmietanę wlewać porcjami do bulionu mieszając. Zupę podawać z ulubionym
makaronem (u mnie nitki cięte).
Pomidorowa |
Najlepsza dla mnie zupa na świecie:D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zupka ma więcej wielbicieli :)
UsuńUwielbiam zupę pomidorową prawie w każdej postaci i wersji. To moja najulubieńsza zupa i choćbym nie wiem jak była pełna, zawsze zjem dokładkę. :)
OdpowiedzUsuńPrzez to, że u mnie w domu przez kilka lat nikt nie jadł mięsa, moja mama robiła bombową pomidorową na wywarze warzywnym. Sama też robię w taki inny i nietypowy sposób, a i tak moja zupa smakuje. Dopiero nabieram wprawy, ale i tak uwielbiam taką zupę. Jest tylko ostrzejsza w smaku, bo daje sporo przypraw. Ostatnio mojemu mężowi zasmakowała bardzo. W taki sposób, też mam zamiar zrobić pomidorówkę. Dziękuję za przepis. :)
Dla mnie to też najlepsza zupa, a na wywarze warzywnym nigdy nie jadłam - dobry pomysł :)
UsuńZupę pomidorową uwielbia cała moja rodzina, ja gotuję zupę na antrykocie wołowym. Nie dodaję vegety, ani kostki rosołowej, na wolnym ogniu gotuję taki esencjonalny wywar. Jako przyprawy daję pieprz, ziele angielskie i trochę mielonej słodkiej papryki. Zamiast koncentratu pomidorowego daję POMIDORI - przecier pomidorowy z firmy Pińczów. Mięso z zupy wykorzystuję do pierogów. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńObecnie również gotuję w ten sposób :) Żadnej chemii!
Usuń