W prezencie urodzinowym otrzymałam m.in.
prenumeratę magazynu Kuchnia. Jako pierwszy otrzymałam numer lutowy. Znalazłam
w nim wiele fajnych przepisów i inspiracji, ale szczególnie urzekły mnie
grzanki z oliwkami, anchois i marynowaną papryką. Uwielbiam przyrządzać tego
typu proste przekąski, szczególnie kiedy zapraszam gości, ale również w dzień
powszedni dla domowników. Jak się okazało grzanki zasmakowały nawet mojej
przyjaciółce B., która za oliwkami nie przepada, ale jak sama przyznała w
takiej konfiguracji nawet da się je zjeść :). Polecam spróbować!
Grzanki z marynowaną papryką i anchois |
Źródło przepisu:
Magazyn Kuchnia(plus moje zmiany)
Składniki*:
- bagietka
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 50 g filecików anchois
- 200 g zielonych oliwek bez pestek
- 2 łyżeczki oliwy extra virgin
- 200 g marynowanych papryk z zalewy
*z podanych składników
otrzymałam 17 grzanek.
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić na kromki o grubości 0,5 cm. Zrumienić na
rozgrzanej oliwie z obu stron, następnie natrzeć przeciętym czosnkiem. Anchois
drobno posiekać i rozetrzeć widelcem, wymieszać z równie drobno posiekanymi
oliwkami i oliwą. Na każdej grzance rozsmarować niewielką porcję pasty i ułożyć
po kawałku marynowanej papryki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.