Awokado, krewetki i pyszny, jogurtowy sos. Prosta
przystawka, a zarazem jakże wytworna. Taki specjał możecie podać na początek
walentynkowej kolacji (i nie tylko). Jestem przekonana, że Wasza druga połówka
będzie mile zaskoczona taką przekąską!
Koktajl z awokado |
Źródło przepisu:
„Kolekcja dobrej kuchni”
Składniki na 2 porcje:
- 2 dojrzałe owoce awokado
- 8 – 10 sztuk ugotowanych krewetek*
- 1 limonka
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu
- 5 łyżek jogurtu
- kilka kropel sosu tabasco
*można wykorzystać
mrożone krewetki
Przygotowanie:
Limonkę umyć, osuszyć, przekroić na pół, ze środka odciąć i
odłożyć 2 cienkie plasterki do dekoracji. Awokado przepołowić, wyjąc pestkę i
obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę i od razu skropić sokiem z limonki.
Oliwę wymieszać z musztardą, chrzanem, jogurtem i sosem
tabasco. Awokado ułożyć w pucharkach wraz z ugotowanymi krewetkami (gotować kilka minut we wrzątku z dodatkiem
soku z cytryny), polać sosem i udekorować plasterkami limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.