wtorek, 25 lutego 2014

Szaszłyki mięsno – warzywne

W przepisie, z którego korzystałam szaszłyków nie zapiekano. Papryka była krótko obsmażona i oczywiście mięso, natomiast całości już nie podgrzewano. Dodatkowym składnikiem były świeże listki botwinki. W mojej wersji skorzystałam ze sprawdzonego wcześniej pieczenia szaszłyków po ich uprzednim doprawieniu mieszanką przypraw do grilla. Z botwinki natomiast całkowicie zrezygnowałam, ponieważ zapiekane listki raczej nie były smaczne. Dla Was pozostawiam decyzje, czy zdecydujecie się na moja wersję, czy też na szaszłyki na zimno.

Szaszłyki mięsno – warzywne
 
Polecam także szaszłyki z kurczakiem oraz wegetariańskie. Przepisy znajdziecie TUTAJ

Receptura wzorowana na przepisie z „Poradnika Domowego”

Szaszłyki mięsno – warzywne
Składniki na ok. 6 szaszłyków:
  • żółta papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych (ok. 10 sztuk) 
  • kilka owoców kaparowca (ok. 10 sztuk) 
  • sproszkowana papryka (słodka lub ostra) 
  • mieszanka przypraw do grilla (klasyczna lub pikantna)
Mięsne kulki:
  • ok. 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • oregano
  • sproszkowana słodka papryka
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekany czosnek, 1-2 łyki bułki tartej oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Z mięsa formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i panierować w bułce tartej. Mięsne kuleczki smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym, głębszym tłuszczu, po czym odkładać na ręcznik papierowy.

Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki. Pomidorki koktajlowe i owoce kaparowca przekroić na połówki. Kuleczki mięsne nadziewać na patyczki od szaszłyków na przemian z papryką, owocami kaparowca i pomidorkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  i piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni na funkcji grzanie górne + grill przez ok. 15-20 minut. Smacznego :)

Szaszłyki mięsno – warzywne

Szaszłyki mięsno – warzywne

Szaszłyki mięsno – warzywne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj