niedziela, 2 lutego 2014

Jogurtowy sos ziołowy

Jogurtowy sos ziołowy to harmonijna kompozycja smaków i aromatów. Świeże zioła, aromatyczna suszona bazylia i estragon, odrobina kwaśnego soku z cytryny i ostrej musztardy rosyjskiej. Te składniki doskonale łączą się ze sobą. Jogurt naturalny, który jest podstawą sosu, zapewnia mu łagodny i lekki smak. Ziołowy sos szczególnie dobrze pasuje do ryb smażonych lub grillowanych. Można go też podać do kanapek czy sałatek.

Jogurtowy sos ziołowy


Receptura wzorowana na przepisie z „Kolekcji dobrej kuchni”

Składniki:
  • 0,5 dużego opakowania jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 0,5 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta suszonego estragonu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z majonezem, śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Doprawić suszonymi ziołami, solą, pieprzem oraz cukrem. Podawać do ryb. Przechowywać w lodówce.

Czas przygotowania: 20 minut
 
Jogurtowy sos ziołowy

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj