niedziela, 8 czerwca 2014

Banana Bread

Chlebek bananowy, a dla mnie bardziej po prostu bananowe ciasto, bo chleb przypomina jedynie z wyglądu. Ponieważ banany dostępne są cały czas, banana bread to dobry pomysł na szybki i łatwy deser o każdej porze roku. Pomysł na upieczenie tego smakołyku wziął się od przekręcenia nazwy piwa „Banana Bear” na „Banana bread”. Osobnik spożywający alkohol na hasło „Banana bread” zareagował radośnie mówiąc, że przecież jest takie ciasto i chętnie by je zjadł. Cóż mi innego pozostawało jak nie upiec bananowy deser? W związku z moją dietą niestety nie kosztowałam tych słodkości w ilościach w jakich bym chciała. Właściwie ograniczyłam się tylko do spróbowania, jednak to wystarczy, abym mogła stwierdzić, że ciasto jest pyszne i poniższy przepis gorąco Wam polecam!

Banana Bread

Zobacz także:

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Składniki:
  • 3 lub 4 dojrzałe banany 
  • 1/3 szklanki roztopionego masła 
  • 3/4 szklanki cukru (lub mniej) 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

Banany obrać, wrzucić do większej miski, rozgnieść i wymieszać z roztopionym masłem. Następnie wmieszać cukier, roztrzepane jajko i wanilię. Mąkę wymieszać z sodą i solą i dodać do pozostałych składników. Całość wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (keksówki) o wymiarach 10 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 17 stopni przez 60 minut.

Uwaga: TUTAJ znajdziecie informacją jak skrócić dłuższą keksówkę do 20 cm na potrzeby upieczenia bananowego ciasta.

Banana Bread
Banana Bread
Banana Bread

2 komentarze:

  1. Moje dziecko ma nietolerancję fruktozy. Jak Pani myśli, czy mogę zastąpić cukier stewią w proporcjach 1:1?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj