środa, 20 listopada 2013

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą znalazłam kilka lat temu w jakiejś gazecie. Trochę go przerobiłam po swojemu m.in. zmieniając nieco przepis na samo ciasto naleśnikowe. Naleśniki uwielbiam! Zawsze staram się je tak smażyć, aby został jeden lub dwa i wtedy mogę takie cieplutkie, świeżo usmażone zjeść. Zupełnie same, bez nadzienia. Tak, zdecydowanie w takiej formie lubię je chyba najbardziej :). Właśnie dlatego z porcji na ciasto uzyskacie nawet 7 naleśników, zaś farszu powinno Wam wystarczyć na 5-6-sztuk.

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
Naleśniki ze szpinakiem to kolejna przekąska, która doskonale sprawdzi się także jako danie główne. Lekki, wegetariański obiad, który możecie także zabrać do pracy i odgrzać w mikrofali lub przechować w lodówce na drugi dzień. Polecam podać je z przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi. Urozmaicą danie zarówno pod względem smakowym jak i kolorystycznym.

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
Składniki:­

Ciasto (na 6-7 naleśników):
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 25 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
Nadzienie (na 5-6 naleśników):
  • 450 g szpinaku (u mnie mrożony – rozdrobniony)* 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 150 g mozzarelli (jedna kulka)**
Dodatkowo do podania: pomidorki koktajlowe, uprażone orzeszki piniowe


*jeżeli chcesz użyć mrożonego szpinaku, wyjmij go wcześniej z zamrażarki
**zamiast sera mozzarella możesz użyć innego sera np. greckiej fety

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać jajka, mleko i zmiksować wszystkie składniki. Na koniec wlać rozpuszczone masło i wmieszać w ciasto. Odstawić na 30  minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki.

Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i smażyć na średnim ogniu, aż nadmiar płynu odparuje (w przypadku świeżego szpinaku smażyć, aż liście zmiękną). Na każdym naleśniku układać szpinakowy farsz i dwa plastry mozzarelli, następnie ciasto zwinąć w trójkąt (w razie potrzeby spiąć wykałaczką).  Przed podaniem podgrzać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 5-10 minut. Gotowe, nafaszerowane naleśniki można przechować w lodówce pod przykryciem na następny dzień. Podawać z uprażonymi orzeszkami piniowymi i/lub z pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na połówki.

Czas przygotowania: 1 godzina + czas odstawienia ciasta: 30 minut 

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

20 komentarzy:

  1. To samo dzisiaj na obiad mam :D Tylko, że Twoje wyglądają nieziemsko, a moje bardziej skromnie ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, życzę smacznego! Jestem przekonana, że Twoje naleśniki są doskonałe :)

      Usuń
  2. Zapisałam przepis na farsz bo bardzo mi się podoba :) Dziękuję za udział w akcji ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) To ja dziękuję i na pewno jeszcze jakieś wegetariańskie dania obiadowe do akcji dodam!

      Usuń
    2. Będę czekać bo już tym daniem jestem oczarowana :) A może by tak nalesniki ze szpinakiem i pieczarkami??? Poszukuję jakiegoś sprawdzonego przepisu :)

      Usuń
    3. szpinak + pieczarki - ciekawa propozycja, osobiście nie próbowałam.

      Usuń
  3. Ohhh jakie smakołyki <3
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
    Zapraszam na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie, z chęcią zajrzę do Ciebie :)

      Usuń
  5. Wyglądają po prostu bosko, uwielbiam takie :)
    Zapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek i na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że danie przypadło do gustu :) Z przyjemnością zajrzę do Ciebie :)

      Usuń
  6. oo, jadłam podobne wczoraj na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie lubię najbardziej. A zdjęcia jak zawsze piękne.
    Pozdrowienia !

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmm, wyglądają nieziemsko! Zdjęcia tak mnie przekonały i zachwyciły, że na jutro nie wyobrażam sobie zrobić innego obiadu! Ogromnie dziękuję za pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że naleśniki przypadły do gustu :) Życzę smacznego!

      Usuń
  9. Pięknie wyglądają, ale jak ZŁOŻYĆ TAK NALEŚNIK ?:( Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw na pół i górną krawędź delikatnie podwinąć do góry. Potem boki na środku spiąć wykałaczką i gotowe :)

      Usuń
  10. Właśnie robię naleśniki z Twojego przepisu :) zobaczymy co wyjdzie :)
    Tyle że chyba do szpinaku dodam nieco cebuli oraz papryczkę piri piri :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj