Zamarzyło mi się
zrobić obiad pod kątem tego co lubię najbardziej. Wybrałam więc kurczaka,
ciasto francuskie i pieczarki. Pierś z kurczaka doprawiłam ulubionymi
przyprawami i podsmażyłam, podobnie jak pieczarki. Na cieście francuskim
ułożyłam grzyby, na nich mięso i owinęłam pociętymi paskami ciasta. Całość
posmarowałam rozbełtanym z mlekiem żółtkiem i zapiekłam krótko w piekarniku.
Wyszło dość
smacznie, porcje były spore więc mocno się najadłam. Jednak w przyszłości na
pewno zdecyduję się na dodanie warzyw np. papryki i cebuli, a także mozzarelli,
co i Wam polecam, ponieważ w mojej obecnej wersji wyszło chyba trochę za ubogo.
Składniki:
(przepis własny)
(przepis własny)
- płat ciasta francuskiego
- dwie piersi z kurczaka
- 25 dag pieczarek
- ulubione przyprawy do mięsa (u mnie: sól, pieprz, kurkuma, Carry, Galka muszkatołowa, imbir, papryka słodka)
- sól
- żółtko
- łyżka mleka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka
umyć, przyprawić ulubionymi przyprawami, podsmażyć na zloty kolor na łyżce
oleju i przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć podobnie jak mięso, doprawić solą
i przełożyć na ręcznik papierowy.
Ciasto francuskie
podzielić na dwie części. Na środku każdego kawałka ułożyć odsączone z tłuszczu
pieczarki, a na nich pierś z kurczaka. Boki ciasta pociąć nożem w paski o
grubości około 2 cm. Kolejno i na przemian zawijać mięso w paski, a końce
delikatnie skleić. Takiego „pieroga” posmarować rozbełtanym z mlekiem żółtkiem.
Danie piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Pierś z kurczaka w cieście francuskim |
Pierś z kurczaka w cieście francuskim |
uwielbiam taką pierś, my ostatnio zrobiliśmy ze szpinakiem i serem pleśniowym. Też było pyszne!
OdpowiedzUsuńmmm, szpinak i ser pleśniowy to wyśmienite połączenie :)
UsuńUbogo? Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńWygląda fantastycznie.
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie na bloga :)
Miło mi, zajrzę z pewnością.
UsuńRobię taką podobną tylko piers w kawałkach :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ;)
Na pewno tez jest pyszna, z chęcią zajrzę :)
UsuńZrobię jutro na kolację z przyjaciółką! A zamiast pieczarek może być ser pleśniowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście, może być ser pleśniowy, może być brie, mozzarella, zwykły żółty, albo dodatkowo albo zamiast pieczarek. Można też urozmaicać dodając ulubione warzywa: paprykę, pomidora, cukinię. Możliwości przy takim daniu są nieograniczone, ponieważ ciasto francuskie dobrze komponuje się w wielu formach. Po inspiracje zapraszam na tarty i placek francuski ( zakładka dania obiadowe).
UsuńPóki co wykorzystywałam ciasto francuskie tylko z serkiem żółtym (lub białym) i kiełbaską do robienia "paluszków".. Bedę musiała wypróbować i tę wersję, bo wygląda smakowicie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mi z kolei zasiałaś pewien nowy pomysł z tymi serkami, pozdrawiam!
Usuńnie wiem jak to mam zawinąć..
OdpowiedzUsuńJuż tłumaczę :) Najpierw podziel płat ciast francuskiego na dwie części. Na środku takiego kawałka ułóż nadzienie - powinno zajmować 1/3 powierzchni ciasta, zatem po obu stronach pozostanie jeszcze sporo ciasta. Jeżeli ciasto masz przed sobą w ten sposób, że mięso jest na środku to trzymając nóż poziomo zrób nacięcia po prawej i lewej stronie ciasta. Następnie zbieraj kolejne paski do środka na przemian trochę tak jak przy robieniu warkocza. Mam nadzieję, że pomogłam :)
UsuńA czy pasuje do tego pierś indycza?
UsuńJak najbardziej :)
UsuńDziękuję za odp.dziś testuję :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki! Na pewno będzie pysznie!
Usuńja dodaję pierś faszerowana na surowo. przekrajam wzdłuz pierś i faszeruję ją nadzieniem z podsmazonych pieczarek, papryki lub szpinaku i cebulki plus jakis ser ale niekoniecznie i potem taka surową, nadzianą pierś obwijam ciastem, wiec nie musze smazyć i też wychodzi pyszna, bo mój macho zajada się az mu uszy się trzęsą :)
OdpowiedzUsuń