sobota, 1 marca 2014

Rybne rillettes w koszyczkach z ciasta francuskiego

W pierwotnym przepisie polecono wykroić z ciasta francuskiego 3 cm kółka i na nich po upieczeniu nakładać nadzienie. Na początku zrobiłam tę przekąskę zgodnie z recepturą, jednak porcje były mikroskopijne, a rybny farsz z trudem utrzymywał się na wypukłych „kromkach”.  Stąd wprowadziłam pewne udoskonalenie. Postanowiłam przygotować z ciasta francuskiego „mini koszyczki” z wgłębieniem w środku po to, aby zmieściły więcej pysznego, łososiowego nadzienia. W tym celu wykroiłam kółka szklanką i nałożyłam je podwójnie z tym, że z  górnego kółka wykroiłam dodatkowo środek. W ten sposób uzyskałam pożądane wgłębienie. Trzeba jednak pilnować ciasta w czasie pieczenia i nieco spłaszczyć środek widelcem, ponieważ bez tego środek i boki będą na tym samym poziomie. Wykrojone małe środki też upiekłam i nałożyłam na nie farsz, więc nic się nie zmarnowało.

Rybne rillettes

Kolejna zmiana jaką wprowadziłam do przepisu to wykorzystanie natki pietruszki zamiast kolendry. Kolendrę nawet kupiłam i dodałam do farszu za pierwszym razem, jednak roślinka miała tak mało listków, że nie wystarczyło już na następny raz, dlatego wpadłam na pomysł z natką pietruszki. Mam nadzieje, że spodoba się Wam moja wersja rybnego rillettes. Do tego zestawu pasować będzie także koperek oraz szczypiorek.

Rybne rillettes

Rybne rillettes


Przepis własny; Inspiracja: magazyn „Kuchnia”


Składniki:

  • 200 g gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g wędzonego łososia
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 pęczka natki pietruszki *

*zamiast natki pietruszki można użyć kolendrę



Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego wykroić kółka (np. szklanką) o średnicy 6-7 cm. W co drugim kółku wykroić środek o średnicy 3 cm (np. kieliszkiem do wódki). Brzegi całych kółek posmarować wodą, następnie nałożyć kółka z wykrojonymi środkami i delikatnie docisnąć. Środki po nakłuwać widelcem. Tak przygotowane „foremki” z ciasta piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. W połowie pieczenia ponownie nakłuć środki widelcem tak, aby w „foremkach” powstały wgłębienia. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. 

Łososia pokroić w drobna kostkę, doprawić solą, sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na 5 minut. Natkę pietruszki posiekać i dodać do łososia. Całość skropić oliwą i wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić upieczone foremki z ciasta francuskiego. 

Czas przygotowania: ok. 45 minut 

Rybne rillettes

Rybne rillettes

Rybne rillettes

Rybne rillettes

Rybne rillettes

6 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj