Enchiladas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Przyrządza
się je z KUKURYDZIANYCH TORTILLI. Polecam zrobić własne, ponieważ jest to
bardzo proste, jednak kupienie gotowych na pewno skróci czas przygotowania
całej potrawy. Farsz do wypełnienia enchilady można przygotowywać na różny
sposób. Najczęściej jest to połączenie mięsa i warzyw. Poza moją dzisiejszą propozycją możecie z
powodzeniem wykorzystać farsze, które prezentowałam Wam przy okazji dań
naleśnikowych. Typowo meksykańskie nadzienie znajdziecie w przepisie na
NALEŚNIKOWE SAKIEWKI. Dla wielbicieli ostrych smaków wersja PIKANTNA, a
łagodniejsza wersja przy ZAPIEKANYCH RULONACH NALEŚNIKOWYCH z mięsem mielonym.
Dzisiejszy przepis wyjątkowo przypadł mi do gustu. Danie nie
jest zbyt ostre, ale i nie mdłe. Pomimo tego, że lubię nadzienia z
wykorzystaniem mięsa mielonego, do kurczaka zawsze chętnie wracam. Mam
nadzieję, że Wam również posmakują enchiladasy z mięsem drobiowym :).
Polecam również inne przepisy z wykorzystaniem tortilli:
Źródło przepisu:
„Poradnik domowy” (plus moje zmiany)
- 4 duże TORTILLE KUKURYDZIANE
- podwójna pierś z kurczaka
- olej do smażenia
- cebula
- papryka
- papryczka chili (może być konserwowa)
- 2/3 szklanki śmietany 12%
- puszka krojonych pomidorów
- pół pęczka natki pietruszki (można użyć suszonej)
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ząbek czosnku
- 30 dag startego żółtego sera (np. gouda)
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- słoiczek sosu do tacos
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w niedużą kostkę, doprawić solą,
pieprzem i podsmażyć na oleju. Cebulę i papryki drobno pokroić, dodać do mięsa
i smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać śmietanę, pomidory z puszki (wraz z
sosem), natkę pietruszki, oregano i drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i
pieprzem i dusić całość tak długo, aż nadmiar płynu odparuje. Dodać połowę sera
i mieszać, aż się stopi.
Tortille podgrzać na rozgrzanej suchej patelni przez 1 minutę
z każdej strony, aż zrobią się elastyczne. Na tortille nakładać nadzienie,
zwijać w rulon. Ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posmarować sosem
do tacos, posypać resztą sera i zapiekać przez ok. 5 minut w piekarniku
nagrzanym do 175 stopni.
I to jest jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej :) Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmuszę zrobić bo idealnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie zrób, są przepyszne!
UsuńAle cudo! Aż mi ślinka na sam widok cieknie. Uwielbiam takie dania. :)
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńRobiłam już dwa razy. Za pierwszym razem zgodnie z przepisem, za drugim z mięsem mielonym (bo takie tylko miałam w lodówce). Za każdym razem bardzo smakowało, a najbardziej to chyba mojemu teściowi. Za drugim razem zrobiłam trochę za ostre i sama jeść nie mogę, ale mąż ma za to używanie, bo zabiera do pracy.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało! Z mięsem mielonym również dobry pomysł.
UsuńPrzepis bardzo fajny :) Moim skromnym zdaniem na zdjęciu są tortille pszenne, kukurydziane mają zdecydowanie żółty kolor i są twardsze, dzięki czemu wolniej wchłaniają sos, którym polewamy danie. Posypujemy całość serem białym wymieszanym z oregano. Kurczaka można zamarynować przed smażeniem w oleju z achiote. I mamy meksykańskie danie :)
OdpowiedzUsuń